La Sagrada Família culmina una altra torre, la de Lluc, coronada pel cap de bou

Les torres de Lluc i Marc s'il·luminaran per primer cop el 16 de desembre, coincidint amb el concert de Nadal de la basílica

Actualitzat

La Sagrada Família ha culminat la torre de Lluc amb la instal·lació del cap de bou, la peça que faltava per configurar la icona que representa l'evangelista.

Just quan fa gairebé un any que es va col·locar l'estrella dalt de tot de la torre de Maria, la basílica està a punt de sumar dues torres més, les de Lluc i Marc.

La de Lluc és la primera que estarà completa. A principis de novembre es van enlairar les ales del bou i ara el bust quedarà ubicat a 135 metres d'alçada, entre les ales i el llibre que representa el seu evangeli.

El cap del bou està fet de marbre de l'illa grega de Thassos
El cap del bou està fet de marbre de l'illa grega de Tassos (CCMA)

Tant el llibre com la cara amb banyes de l'animal són de marbre de l'illa grega de Tassos, d'on s'extreu un dels marbres blancs més lluminosos. Les peces són obra de l'escultor Xavier Medina Campeny.

El bou simbolitza Lluc perquè el seu evangeli comença parlant del sacrifici que va fer Zacaries a Déu i, en el bestiari popular, el bou és el signe del sacrifici.

En paral·lel, també es culminarà la torre de Marc, amb la seva icona, que en el tetramorf cristià és la figura del lleó.

El Lleó que ha de coronar la torre de Marc
El Lleó que ha de coronar la torre de Marc (ACN/Cedida Sagrada Família)


Les torres de Joan i Mateu, per al 2023

Les altres torres pendents, les de Joan i Mateu, quedaran pendents per a l'any que ve.

Un cop acabades les quatre torres centrals dels evangelistes, se centraran tots els esforços en la gran torre central de Jesucrist, a 172,5 metres d'alçada.

Aquestes dues noves torres, la de Lluc i Marc, arribaran a 135 metres d'alçada, només tres centímetres per sota de la de la Mare de Déu. I s'inauguraran i il·luminaran per primer cop el 16 de desembre, a la sortida del concert de Nadal que cada any celebra el temple.

Les torres (les dels quatre evangelistes, la de la mare de Déu i la de Jesucrist) formaran el conjunt central del temple, que es troba en la recta final de la construcció.

En tot cas, la data de finalització és encara incerta, perquè la paralització de les obres durant 8 mesos per la pandèmia va diluir l'objectiu del 2026.

El cap de bou, icona de l'evangelista, preparat per coronar la torre de Lluc de la Sagrada Família
El cap de bou, icona de l'evangelista, preparat per coronar la torre de Lluc de la Sagrada Família (CCMA)


A punt el documental "La Sagrada Família, el repte de Gaudí"

Com han pogut continuar les obres, els successors de Gaudí, sense plànols i gairebé sense documents?

El documental "La Sagrada Família, el repte de Gaudí", que aquest dimarts emet el programa "Sense ficció", relata el desafiament que ha significat la construcció de l'únic temple del món començat al segle XX que encara es continua aixecant al segle XXI.

Una producció internacional que reprodueix el taller de l'arquitecte, destruït en començar la Guerra Civil, i recrea la feina de Gaudí amb els seus col·laboradors amb escenes gravades a París, on hi ha el plató virtual més gran d'Europa.

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArtSagrada FamíliaArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut