Lleida

El jutge desestima el recurs del bisbat de Barbastre que volia evitar la via civil

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida ha desestimat el recurs del bisbat de Barbastre-Monzó contra la resolució en què es declarava competent per jutjar la propietat d'unes 80 de les 113 obres d'art sacre que el bisbat de Barbastre reclama a Lleida. Anteriorment, el jutjat havia desestimat també una acció semblant del bisbat de Lleida, que va intentar evitar el judici civil al·legant que la propietat de les obres era una qüestió del dret canònic i no del dret civil.

Actualitzat
El jutge argumenta que el bisbat de Lleida tenia raó quan afirmava que no pot haver discussió pel que fa a la distribució dels béns eclesiàstics, ja que aquesta decisió correspon al Papa, "però que en aquest procediment el que es discutirà no és en quin bisbat han de ser els béns, sinó si pertanyen en propietat al bisbat de Lleida o no".

El conflicte entre els dos bisbats es va iniciar el 1995 amb la segregació de 111 parròquies ubicades a la província d'Osca de la Diòcesi de Lleida i que la seva agregació a la de Barbastre, que va passar a anomenar-se Barbastre-Monzó i va començar a reclamar les obres al bisbat de Lleida.

Fins ara, tots els pronunciaments de l'Església han estat favorables a l'Aragó. L'últim va ser el del Tribunal de la Rota que al maig no va admetre a tràmit el recurs del bisbat de Lleida, en el qual demanava que es jutgés la propietat de les obres. Aquest rebuig va motivar l'Associació d'Amics del Museu Diocesà a presentar demanda civil perquè sigui la justícia la que dictamini sobre la propietat d'unes 80 peces de les 113 que reclama diòcesi de Barbastre.

El 2005, la Congregació per als Bisbes va ordenar la devolució de les obres. L'aleshores bisbe de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta, va presentar un recurs de súplica a la Signatura apostòlica i també va demanar permís a la Generalitat per tornar les obres, peticions que van ser negades.

Al cap de tres anys, i després de la decisió del Tribunal de la Rota de no acceptar a tràmit el recurs del bisbat de Lleida, els dos bisbats van segellar el 30 de juny un pacte que ratifica la validesa de l'ordre de la Congregació per als Bisbes que donava 30 dies perquè les obres fossin traslladades de Lleida a l'Aragó.

La Conselleria de Cultura de la Generalitat, que presideix el Consorci del Museu Diocesà, considera que l'acord no compromet el consorci a tornar cap peça. El conseller Joan Manuel Tresserras només ha admès que se'n podrien lliurar "una trentena". En concret, es refereix a 27 objectes litúrgics en desús i alguna pintura i escultura, que van arribar al museu entre els anys 1960 i 1970.
Anar al contingut