Madrid

El jutge del Suprem rebutja demanar una euroordre per detenir Puigdemont a Dinamarca

Llarena argumenta que Puigdemont buscava ser detingut i el retinguessin a l'estranger com a coartada legal per justificar la seva incompareixença a la sessió d'investidura

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena denega la petició de la fiscalia de demanar a Dinamarca una nova ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont, que ha viatjat de Brussel·les a Copenhaguen. La fiscalia espanyola ho havia sol·licitat pels delictes de rebel·lió i sedició, però el jutge ha decidit renunciar a aquesta possibilitat.

Llarena argumenta que Puigdemont buscava ser detingut i que el retinguessin a l'estranger com a coartada legal per justificar la seva incompareixença a la sessió d'investidura a Catalunya i tenir així el mateix estatus que els consellers empresonats, que poden delegar el seu vot.

"La jactància de l'investigat d'anar a desplaçar-se a un lloc concret, no té cap altra finalitat que buscar la detenció per subvertir la finalitat d'un instrument processal que està previst per garantir l'observació de l'ordenament jurídic, convertint-lo en un mecanisme que li possibiliti burlar l'ordre legal que regeixi l'activitat parlamentària".

Davant la impossibilitat legal d'optar a una investidura sense comparèixer al parlament, la provocació d'una detenció a l'estranger, busca que l'investigat pugui proveir-se d'una justificació que en la seva absència no respongui a la seva lliure decisió com a pròfug de la justícia, sinó conseqüència d'una situació que li ve imposada".

Es busca així afavorir l'estratègia anticonstitucional i il·legal que aquest procés està cridar a acabar, forçant a més un context en el que poder delegar el seu vot, com si estigués en el mateix supòsit que els que estan a disposició d'aquest tribunal i han estat provisionalment privats de la seva llibertat. D'aquesta manera, s'instrumentalitza la privació de llibertat per aconseguir la investidura i el vot que parlamentàriament no pot obtenir, però perseverant l'investigat a evitar la seva subjecció al procés penal, evitant sotmetre's a la jurisdicció nacional i oposant-se des de l'estranger a l'extradició que es pugui cursar".

El jutge també considera que la decisió ha de ser ajornada perquè una petició d'entrega precipitada podria limitar els delictes pels quals en un futur podrà ser jutjat. Per Llarena, és preferible no cursar l'euroordre i esperar a posar-la en funcionament després de la seva investigació de manera que es pugui fer una "avaluació completa" dels fets incriminatoris.

El mes passat, el jutge Llarena va retirar l'euroordre contra Puigdemont i els exconsellers per evitar que la justícia belga pogués limitar els delictes de rebel·lió i sedició. En l'escrit d'ara, el magistrat s'hi refereix i assegura que les ordres de detenció "podrien introduir una restricció innaceptable de l'objecte del procés".

Amb tot, assegura que no es tracta d'una desconfiança respecte l'actuació jurisdiccional d'un Estat concret sinó que, diu, entre diferents legislacions hi ha "lògiques divergències".

 

La petició de la fiscalia, "lògica en un altre context"

En el seu escrit, el magistrat considera raonable la petició de la fiscalia, fins i tot "lògica en un altre context", però afegeix que hi ha matisos que una ordre d'aquest tipus hagi de ser ajornada.

"L'instructor troba raonable la petició fiscal si es preveu que l'investigat es troba fora del territori nacional per eludir un procés penal, però afegeix que aquesta sol·licitud s'enfronta a matisos que condueixen que hagi de ser ajornada l'ordre de detenció sol·licitada".

Per al jutge, els instruments d'una detenció "no es pot facilitar en la seva transgressió i la seva ruptura".

 

El Suprem rebutja l'ordre de detenció de Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
InvestiduraArticle 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut