Barcelona

El govern insinua que el PP hauria pressionat per destituir el fiscal de Catalunya

El govern de la Generalitat exigeix al govern de Madrid que aclareixi si el Partit Popular va intervenir per impulsar l'expedient de sanció al fiscal superior de Catalunya pel seu posicionament sobre la consulta sobiranista en una reunió entre Gallardón, De Cospedal i Torres-Dulce.

RedaccióActualitzat
El procés per destituir el fiscal superior de Catalunya ha agafat protagonisme en la roda de premsa posterior a la reunió del govern català. El portaveu Francesc Homs ha dit que aquest dilluns hi va haver una reunió a Madrid entre el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, i el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per tractar de les declaracions del fiscal de Catalunya.

Homs ha insinuat que en la decisió d'obrir l'expedient al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver defensat que es pugui consultar als catalans sobre el dret a decidir hi ha una intromissió del PP, i demana explicacions al govern espanyol. Homs vol que l'executiu que presideix Mariano Rajoy "desmenteixi rotundament" aquesta pressió que, si fos certa, ha dit que es tractaria d'un episodi "extremament greu".

Sáenz de Santamaría assegura que no "interfereixen" en l'expedient


Davant de les acusacions, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que l'executiu del PP no "interferirà" en l'expedient de la fiscalia. "Aquest govern ha deixat ben clar que no interfereix en la tasca de la fiscalia", ha manifestat en una visita a Berlín.

Sáenz de Santamaría ha recordat que la fiscalia és "un organisme independent que funciona jeràrquicament" i ha afegit que, si el fiscal creu que "ha perdut la confiança" en Martín Rodríguez Sol, "lògicament prendrà la decisió que consideri convenient".

Homs proposa ratificar al Parlament el dret a decidir

El conseller de la Presidència també ha proposat que el Parlament ratifiqui l'aposta pel dret a decidir en el proper ple després de l'"episodi preocupant" de l'expedient contra el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. Després de l'executiu d'aquest dimarts, Homs ha instat les institucions catalanes a respondre "amb vocació i compromís democràtic" davant d'aquest fet i altres episodis anteriors, entre els quals la decisió del Consell de Ministres d'impugnar la Declaració de Sobirania del Parlament. "Estem davant del govern central menys dialogant de la història de la democràcia", ha etzibat el portaveu de l'executiu català.

Homs ha qualificat de "despropòsit" la impugnació de la Declaració de Sobirania, ja que considera que el document no té valor jurídic i només expressa una voluntat política.

El portaveu català també ha apressat els partits a crear el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Finalment, Homs s'ha mostrat satisfet per la constitució de la ponència de la llei de consultes a la cambra catalana.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut