París

El govern francès aprova per decret la controvertida reforma laboral

Els conservadors han presentat una moció de censura que podria aturar-ne l'aprovació automàtica, però no hi tenen majoria perquè prosperi

RedaccióActualitzat

El govern francès ha tirat pel dret amb la controvertida reforma laboral que ha provocat manifestacions massives al carrer. Aquesta nit hi hagut nombroses protestes al carrer que han acabat amb la intervenció policial.

El primer ministre, Manuel Valls, ha anunciat que la llei s'aprova sense votar-se a l'Assemblea Nacional. Un Consell de Ministres extraordinari ha autoritzar fer servir l'article 49.3 de la Constitució, que permet aquesta via per decret.

"La reforma s'ha d'adoptar, el país ha d'avançar i les relacions salarials i els drets dels treballadors han de progressar", ha justificat Valls durant la sessió de control al govern. I ha afegit: "Prendre una decisió com aquesta no és fàcil, encara que aquest article constitucional ja s'ha utilitzat en ocasions anteriors. Ho faig, ho fem, perquè estem convençuts que aquest projecte impulsa l'ocupació de qualitat, farà entrar al mercat de treball els exclosos i facilitarà la contractació a les nostres empreses."

Tant els conservadors i centristes com l'esquerra, inclosos diputats socialistes dissidents, rebutgen la reforma. De fet, els conservadors han presentat una moció de censura que podria aturar-ne l'aprovació automàtica, però no hi tenen majoria perquè prosperi.

Els sindicats hi veuen un pas enrere. Les filtracions sobre la reforma van ser el detonant de la protesta batejada amb el nom de "Nuit Debout", que fa més d'un mes que ocupa la plaça de la República de París. L'oposició creu que les mesures seran inútils per reduir l'atur, que ronda el 10%. I la patronal, que al principi avalava el projecte, ara ja no ho fa perquè creu que s'ha rebaixat massa.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut