Madrid

El govern espanyol transfereix a Catalunya els 3.000 milions del FLA extraordinari

Gran part dels diners serviran per pagar els endarreriments d'agost i setembre d'hospitals concertats i farmàcies

RedaccióActualitzat

El govern espanyol assegura que ja ha pagat a les comunitats autònomes els diners del Fons de Liquiditat Extraordinari, que en el cas de Catalunya són poc més de 3.000 milions d'euros. Una transferència que s'ha fet puntual, en la data anunciada, després que la Generalitat hagi complert els requisits que el govern espanyol imposava per cobrar. Segons Cristóbal Montoro, aquests diners serviran per pagar a farmàcies i hospitals.

Quan falten quatre dies per a les eleccions generals, el ministre Montoro ha volgut oficialitzar que el seu govern ha pagat a Catalunya els diners del polèmic FLA. En total, 3.018 milions d'euros, una mica menys del que demanava la Generalitat i del que el mateix ministeri va anunciar. La Generalitat va passar a Hisenda pagaments per 3.150 milions.

Montoro ha aprofitat per destacar el bon funcionament del sistema que, ha matisat, a Catalunya, queda entorpit per l'acció política: "La comunitat valenciana ha tingut una millora de ràting. Això no ha passat amb altres comunitats, com és el cas de Catalunya, on han pesat altres elements alhora de tenir una rebaixa del ràting."

El gruix dels diners que vénen a Catalunya anirà a despeses socials. Per exemple, 900 milions es destinen a proveïdors de l'àmbit de la salut i 213 milions per a farmàcies. També hi ha una partida de 800 milions per a despesa corrent, com aigua, temes de neteja o informàtica. Per accedir a aquests recursos extraordinaris el Ministeri d'Hisenda ha posat condicions a la Generalitat per assegurar-se que els diners no van a parar a temes sobiranistes.

En total, l'Estat transfereix a les comunitats un total de 7.043 milions d'euros. Catalunya rep la part més important. La segueixen el País Valencià, que s'embutxacarà 1.536 milions d'euros; la Comunitat de Madrid, 561, i Andalusia, que n'ingressarà 473.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut