Madrid

El govern espanyol desbloqueja la línia de crèdit del FLA pendent des del 2014 amb condicions específiques per a Catalunya

Madrid considera que Catalunya està en "una situació en risc per a l'interès general"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat tirar endavant aquest divendres una línia de crèdit del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), però ha estipulat unes condicions específiques per a Catalunya. Són 8.000 milions d'euros, dels quals 3.034 corresponen a Catalunya, una part del FLA que ja estava pactada però que fa mesos que s'hauria d'haver fet arribar.

La decisió l'ha pres la Comissió d'Afers Econòmics, presidida per Mariano Rajoy i que s'ha reunit després del Consell de Ministres habitual de cada divendres. Segons ha explicat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa, s'ha pres la decisió de posar en marxa "elements de control" en el cas "singular" de Catalunya per la línia de crèdit.

Els motius argumentats per la vicepresidenta espanyola són la rebaixa de la nota de les agències de qualificació del deute català, l'incompliment de peticions d'informació en què, segons La Moncloa, incorre la Generalitat, i el risc derivat de declaracions als mitjans de representants polítics catalans sobre "impagaments de deute".

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha insistit que no hi ha cap demora en el repartiment d'aquests fons desbloquejats, ja que són un excedent del FLA del 2014 que podien no haver repartit. I ha dit que Catalunya està en "una situació en risc per a l'interès general" i que calia garantir que els diners del FLA serviran per "pagar exclusivament serveis essencials".

Factura per factura

És per això que Montoro ha explicat que el FLA es desbloquejarà per trams en el cas català i que exigirà a l'administració catalana poder seguir el rastre de cadascuna de les factures per pagar.

Per garantir els destí del fons, les condicions obliguen l'interventor de la Generalitat a informar mensualment Hisenda d'on es gasten els diners per evitar que es destinin al procés.

Montoro garanteix protecció als funcionaris perquè facin complir les condicions especials que s'ha posat a la Generalitat per rebre el FLA.

 

Quan li han preguntat si els "homes de negre" han arribat a Catalunya, el ministre ha negat que aquestes mesures de control addicionals només per a Catalunya suposin que els comptes de la Generalitat estiguin intervinguts.

"El govern espanyol no té intervinguts els comptes de la Generalitat."

Montoro argumenta que la condicionalitat específica per rebre FLA és que no es destinin els diners en contra de la Constitució. Diu que fins ara no s'ha desviat ni un euro del FLA al procés sobiranista o a "vel·leitats independentistes".

L'avís de Montoro

Fa uns dies, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que el govern espanyol facilitarà els recursos perquè els serveis públics dels catalans estiguin assegurats però va advertir al mateix temps que "l'Estat no està per finançar les vel·leïtats independentistes de cap govern d'autonomia". Des del govern de la Generalitat, la vicepresidenta, Neus Munté, va respondre que l'executiu català "no incompleix lleis ni res" i que "el FLA no és un favor ni un regal."

La comissió també ha donat llum verda als mil milions que es deuen als governs autonòmics per les despeses de l'hepatitis C.

El Ministeri d'Hisenda calcula que les comunitats disposaran d'aquests diners a final de mes o, com a molt tard, a començaments de desembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut