Barcelona

El govern diu que regularà els lloguers en 115 municipis a la primavera

El govern permetrà als usuaris saber si el pis que volen llogar està per sobre o per sota d'aquest índex de referència tenint en compte la ubicació, els metres quadrats, l'estat de conservació o les barreres arquitectòniques

RedaccióActualitzat

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Meritxell Borràs, ha admès a "El matí de Catalunya Ràdio" que hi ha "un increment dels lloguers en el conjunt del país, i més important a Barcelona i a l'àrea metropolitana" i, en aquest sentit, ha assegurat: "Ho hem de combatre". Per frenar aquesta escalada desmesurada dels preus, el govern aprovarà via decret, d'aquí dos-tres mesos, un índex de referència dels preus del lloguer.

El govern permetrà als usuaris saber si el pis que volen llogar està per sobre o per sota d'aquest llindar de referència tenint en compte la ubicació, els metres quadrats, l'estat de conservació o les barreres arquitectòniques, entre altres elements.

La implantació d'aquest índex de referència es farà de manera progressiva en els municipis on hi hagi més demanda de lloguer. En una primera fase, s'implantarà en un total de 115 municipis del país, a Barcelona, i a l'àrea metropolitana, al Vallès, principalment.

L'objectiu, ha assegurat Borràs, és posar transparència i donar estímuls als propietaris. Amb aquesta eina, ha explicat també, els ajuntaments podran prendre mesures, com ara aplicar penalitzacions fiscals als propietaris a través de l'IBI o bonificacions fiscals. Els pisos que s'ofereixin amb un preu per sota d'aquesta referència també tindran prioritat per accedir a les ajudes de rehabilitació.

Borràs també ha assegurat que el Tribunal Constitucional no podrà tombar aquesta mesura.

"Jurídicament el tenim bé. Hem fet informe jurídic intern i hi ha tota la seguretat jurídica".

Per la consellera, la llei actual "no dona seguretat, i és desequilibrada", i per això el govern treballa amb contractes de lloguers de 5 anys, prorrogables a 3, que dona seguretat a uns i altres. De fet, la consellera Borràs també proposa contractes més llargs, de 15-20 anys, que poguessin comportar també beneficis. Això s'inclouria en la llei d'arrendaments urbans, que es va començar a treballar al setembre, i que estarà a punt, ha dit, d'aquí 9 mesos.

Borràs ha lamentat que el 80% de les persones que estan de lloguer admet "que en fugiria".

D'altra banda, ha recordat que prop de 100.000 llars reben ajudes per lloguer social i que hi ha 45.000 habitatges buits a mans de grans tenidors.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut