Barcelona

El govern aprovarà per decret un índex per controlar els preus del lloguer a Catalunya

La mesura pretén moderar els augments de preu desmesurats i allargar la durada dels contractes, i s'aprovarà per decret d'aquí uns dos mesos

RedaccióActualitzat

La Generalitat vol posar fre a l'escalada de preus de l'habitatge de lloguer, que afecta les grans ciutats, i especialment Barcelona. I amb aquest objectiu, després de valorar les conclusions del grup de treball que des del setembre estudia el fenomen, el govern aprovarà via decret, d'aquí dos mesos, un índex de referència dels preus del lloguer. Un índex que es podrà consultar per internet i que permetrà als usuaris saber si el pis que volen llogar, tenint en compte la ubicació, els metres quadrats o l'estat de conservació, està per sobre o per sota d'aquest llindar de referència.

Així, doncs, els contractes hauran d'incloure si el preu del pis està per sobre del que li correspon, segons ha explicat la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Si es demana un preu que està per sobre d'aquest índex, s'haurà d'explicitar al mateix anunci i, posteriorment, al contracte, i els ajuntaments ho podran utilitzar per aplicar penalitzacions fiscals als propietaris a través de l'IBI.

En canvi, els pisos que s'ofereixin amb un preu per sota d'aquesta referència es podran beneficiar de bonificacions fiscals i tindran prioritat per accedir a les ajudes de rehabilitació.

També  hi haurà canvis en la durada dels lloguers. El govern vol que els contractes siguin com a mínim de cinc anys, amb una pròrroga de tres. De fet, la consellera Borràs també proposa contractes més llargs.

Catalunya és, segons les dades de diversos portals immobiliaris, la comunitat on més s'ha apujat el preu del lloguer en l'últim any. A Barcelona, a més, falten pisos de lloguer, i això explica per què la capital catalana és la ciutat més cara de tot l'estat, fins al punt que els preus que es paguen ara ja són un 3% més cars que els que es pagaven abans de l'esclat de la bombolla immobiliària. La dificultat per créixer i la pressió turística són les causes principals per explicar l'encariment, una realitat que s'acabarà estenent a les poblacions del voltant.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut