L'Havana

El govern cubà anuncia que combatrà les antenes il·legals de televisió per satèl·lit i amenaça amb penes de presó

El govern cubà ha anunciat que combatrà amb energia les antenes il·legals de televisió per satèl·lit. Ho ha anunciat al diari oficial el "Granma", que explica que l'ús d'aquestes antenes permet que els cubans rebin informació desestabilitzadora i subversiva. Es calcula que actualment hi ha unes 10.000 antenes il·legals només als terrats de l'Havana a les quals es connecten centenars de cases. Aquesta mesura coincideix amb el reinici de les emissions de la TV Martí cap a Cuba.

Actualitzat

La pirateria dels senyals de televisió "no només transgredeix regulacions jurídiques nacionals i internacionals, sinó que és caldo de cultiu per als que pretenen executar els plans de l'administració Bush de derrotar la revolució cubana", ha subratllat el diari oficial "Granma".

Segons l'òrgan oficial del Partit Comunista de Cuba, "bona part de la programació que es rep per aquesta via és de contingut desestabilitzador, subversiu i impulsa accions terroristes".

"Això forma part de les recomanacions contingudes en el pla annexionista de Bush, que pretén destruir la revolució cubana", s'assegura.

El diari publica que el pla de Washington inclou la distribució d'ordinadors, ràdios d'ona curta, descodificadors, faxos i fotocopiadores entre la dissidència interna de l'illa, que se sumen al finançament de la ràdio i TV Martí.

La setmana passada, pocs dies després que el líder cubà Fidel Castro delegués provisionalment el poder al seu germà Raúl, els EUA van anunciar la represa de les emissions de TV Martí cap a l'illa.

"Granma" denuncia que, amb aquest tipus de mesures, el govern nord-americà contradiu aspectes fonamentals de la Constitució, del Conveni i del Reglament de Radiocomunicacions de la Unió Internacional de Telecomunicacions.

A més, acusa de doble moral l'administració Bush en considerar que, per una banda, condemna durament la pirateria de senyals de televisió en el seu país, i, d'altra banda, "incentiva el seu ús a Cuba i distribueix els equips necessaris".

"Granma" publica que la distribució il·legal de programes de televisió via satèl·lit s'ha convertit "en un gran negoci, en una manera d'enriquiment il·lícit" per a moltes persones a l'illa i recorda que aquest tipus de delictes poden ser sancionats amb penes de presó d'entre uns tres anys i multes de fins a 30.000 pesos cubans (uns 1.250 dòlars).

160 dòlars per la instal·lació del cable

Malgrat les advertències i les prohibicions, milers de cubans compten amb antenes i receptors il·legals camuflats de les formes més sorprenents en habitatges, balcons, terrats, patis i jardins.

Desenes de persones poden accedir a un mateix servei "abonant-se" a un veí que tingui un receptor i que estengui un cable, a vegades de centenars de metres de llargada, creant una minixarxa local coneguda popularment com a "xarxa aranya".

Segons "Granma", els preus d'aquestes prestacions il·legals són de 150 pesos per la instal·lació del cable -uns 160 dòlars- i uns 10 mensuals -un pes convertible equival a 1,08 dòlars.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut