Barcelona

El govern assegura que desplegarà la hisenda catalana malgrat els entrebancs del Constitucional

L'alt tribunal ha tombat l'article de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya que permetia fitxar personal de la hisenda espanyola

RedaccióActualitzat

Després que el Tribunal Constitucional ha anul·lat definitivament la norma que regula la creació d'un cos de funcionaris adscrit exclusivament a l'Agència Tributària Catalana, prohibint d'aquesta manera la incorporació directa de funcionaris d'altres cossos per a l'Agència Tributària, el govern català ha remarcat que la sentència només invalida l'article de la llei de la hisenda catalana que permetia fitxar personal de la hisenda espanyola i, per tant, s'haurà de reformular. En qualsevol cas, asseguren que la hisenda catalana tira endavant.

Amb l'anul·ació de l'article, la hisenda catalana no podrà reclutar funcionaris de l'Agència Tributària espanyola. Un nou obstacle per a aquesta estructura d'estat bàsica, que volia aprofitar l'experiència dels actuals funcionaris estatals amb plaça a Catalunya. Al setembre, el govern del PP va presentar recurs al Tribunal Constitucional sobre aquest article de la Llei d'Hisenda Catalana, el quart. Amb l'admissió a tràmit ja va quedar suspès cautelarment i ara, amb la sentència, queda anul·lat definitivament.

La primera part de l'article preveia la possibilitat d'integrar al cos superior d'inspectors tributaris funcionaris d'altres administracions amb funcions similars i que estiguessin destinats a l'àmbit territorial de Catalunya. La segona part estipulava el mateix per al cos de gestió tributària. El Constitucional anul·la tots dos preceptes perquè considera que aquestes proves restringides vulneren el dret a l'accés a la funció pública en les condicions d'igualtat que preveuen tant la Constitució com l'Estatut dels Treballadors. 

El govern català ha insistit que la sentència del Constitucional només invalida aquest articlePer configurar la plantilla de l'Agència Tributària Catalana i anar cobrint places s'hauran d'obrir amb convocatòries específiques; un camí que afegeix lentitud a la creació de la hisenda pròpia perquè, fins ara, les convocatòries realitzades no han permès cobrir més que una tercera part de les places.

La notícia cau en plena precampanya i en plena polèmica per les mesures restrictives, fiscalitzadores i de control del govern espanyol cap a la Generalitat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut