Madrid

El Constitucional aixeca la suspensió de les funcions d'Exteriors, però la manté per al nom de la conselleria

L'alt tribunal considera que les funcions i l'estructura de la conselleria encaixen amb les competències pròpies de la Generalitat sempre que es limitin a la "projecció exterior"

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha dictat una interlocutòria que aixeca la suspensió cautelar dels articles que havia impugnat l'Estat sobre el Departament d'Exteriors de la Generalitat, que podrà continuar amb normalitat. L'alt tribunal només manté la suspensió de la denominació "afers exteriors" amb caràcter nominal, i només per al Departament. El TC confirma que el departament actua i ha actuat amb plena empara legal i amb normalitat.

El Constitucional considera que les funcions i l'estructura de la conselleria encaixen amb les competències pròpies de la Generalitat sempre que es limitin a la "projecció exterior". El tribunal entén que les atribucions del departament s'ajusten a les competències de la Generalitat sempre que no s'entenguin com una eina per fer política exterior i es limitin a la "projecció exterior" en defensa dels interessos de Catalunya.

En canvi, assenyala que la denominació de la conselleria "d'Afers Exteriors" sí que podria suposar una invasió de les competències de l'Estat en la matèria i en manté la suspensió. Els magistrats creuen que aquest nom es pot confondre amb la denominació que utilitza el Ministeri d'Afers Exteriors i es podria interpretar com quelcom que va més enllà de les competències autonòmiques. El Constitucional recorda que la Generalitat no pot suplir funcions de l'Estat.

Suspensió cautelar des del febrer

El TC va suspendre cautelarment el mes de febrer les competències de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat, en admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la conselleria que encapçala Raül Romeva. El govern espanyol en funcions va portar la conselleria al Constitucional argumentant un suposat conflicte de competències, i en demanava la suspensió immediata. Precisament, aquest departament va ser una de les principals novetats del govern de Carles Puigdemont.

Després de l'admissió a tràmit del recurs, el govern de la Generalitat va canviar el nom de la conselleria, que va passar a dir-se "conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència", en comptes de "conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut