Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa del Consell de Ministres
Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa del Consell de Ministres
Madrid

El govern espanyol recorre al Constitucional la Conselleria d'Exteriors i la comissió d'estudi del procés constituent

Els ministres d'Hisenda i de Justícia han presentat dos informes contra aquestes iniciatives de la Generalitat i el Parlament

RedaccióActualitzat

Les funcions de la conselleria d'Exteriors i la constitució de la comissió d'estudi sobre el procés constituent arribaran al Tribunal Constitucional. El govern espanyol en funcions ha anunciat que presentarà dos recursos contra aquestes iniciatives de la Generalitat i el Parlament.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ho ha anunciat després del Consell de Ministres. En aquesta reunió de l'executiu s'han avaluat dos informes dels ministres d'Hisenda i de Justícia i s'ha decidit tirar endavant els recursos.

En concret, el govern espanyol recorre el decret que regula les funcions de la Conselleria d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat. L'executiu del PP també va recórrer la llei d'acció exterior de la Generalitat i ara considera que la conselleria no és més que el desenvolupament d'una llei recorreguda.

El govern espanyol també recorre la comissió del procés constituent que va aprovar el Parlament. Es tracta d'una comissió d'estudi, és a dir, que no té poder legislatiu, però tot i això l'executiu ha decidit tirar endavant el recurs.

La vicepresidenta ha argumentat que si fos una comissió legislativa seria "claríssimament una infracció de la sentència del TC en què es deia que no es podia obrir un procés constituent". Afirma que per això es va convertir en una comissió d'estudi i diu que el govern espanyol ha de tenir prou "agilitat i prudència per evitar que el que es volia fer d'una manera no acabi convertint-se en una altra cosa". Assegura que la comissió fa "un ús del dret que no està permés".

Les coses són el que són i el que es persegueix amb elles

 

Sáenz de Santamaría diu que estaran atents per veure quin serà el futur de les decisions que s'adoptin en aquesta comissió.

Sense recurs per Puigdemont

En canvi, el govern espanyol ha desestimat presentar recurs contra la fórmula de prometença de Carles Puigdemont durant la presa de possessió com a president de la Generalitat. 

Anar al contingut