Madrid

El Congrés dóna llum verda a la reforma de la llei antitabac

La comissió de Sanitat del Congrés ha aprovat la reforma de la llei antitabac. A partir del 2 de gener, quan es preveu que entri en vigor la llei, no es podrà fumar a cap recinte públic tancat, inclosos bars i restaurants. Tampoc a les portes dels hospitals o als parcs infantils. La llei ha tirat endavant després que els grups de la comissió hagin tombat totes les esmenes del PP. Els populars alerten de les conseqüències econòmiques negatives de la mesura, especialment per al sector de la restauració.

Actualitzat
Encendre una cigarreta serà més complicat a partir del 2 de gener. Quedarà prohibit fumar a l'interior de tots els bars i restaurants sense excepció. Es podrà fumar, però, a les terrasses, sempre que tinguin una mínima obertura a l'exterior. Tampoc es podrà encendre cap cigarreta a zones reservades per a jocs infantils ni a l'entrada dels hospitals.

A grans trets, la nova llei prohibeix fumar en qualsevol espai públic tancat excepte els centres penitenciaris, les residències per a la gent gran i els centres psiquiàtrics i per a discapacitats, on s'habilitaran sales especials. Es consideren espais públics tots aquells que siguin d'ús col·lectiu, amb independència de si són recintes de propietat pública o privada. En el cas dels hotels, s'hi hauran d'habilitar habitacions destinades a fumadors que no podran superar el 30% del total. Les estances han d'estar separades de la resta i convenientment senyalitzades.

Pel que fa als centres educatius, les escoles i els instituts quedaran lliures de fum. L'excepció seran les universitats, on es permetrà fumar a l'aire lliure. La llei prohibeix també als mitjans de comunicació mostrar imatges de fumadors o fer, directament o indirectament, publicitat del tabac.

A més, el govern haurà de determinar a partir d'un reial decret els components dels productes que portin les cigarretes, en especial els elements addictius, així com les condicions d'etiquetatge.

Gaspar Llamazares, un dels membres de la comissió, ha destacat que la llei pretén "defensar la voluntat de no fumar, és a dir, no veure's obligat a fumar en un espai tancat i, com a conseqüència d'això, veure's obligat a patir patologies derivades del tabac".

Tots els grups han donat suport unànime a les mesures en l'àmbit sanitari i els programes per deixar de fumar que recull la norma. La proposició de llei passarà ara al Senat. La previsió és que entrin en vigor el 2 de gener del 2011.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut