Estats Units

El Congrés dels EUA aprova una resolució que qualifica de "genocidi" la matança d'armenis entre el 1915 i el 1923

La Cambra de Representants dels Estats Units ha passat a tràmit una proposta de llei que reconeix com a "genocidi" l'assassinat d'un milió i mig d'armenis per part de l'Imperi otomà entre els anys 1915 i 1923. La proposta, aprovada pels demòcrates a la Comissió d'Afers Estrangers, ha rebut dures crítiques del govern turc, i també de la mateixa Casa Blanca, que assegura que la resolució afectarà negativament les relacions amb Turquia i que pot posar en risc les operacions militars a l'Iraq.

Actualitzat

Per 27 vots a favor i 21 en contra, el Comitè d'Afers Estrangers del Congrés nord-americà, de majoria demòcrata, ha aprovat una resolució en què es declara com a genocidi la massacre de centenars de milers d'armenis entre els anys 1915 i 1923, a mans de l'Imperi otomà.

D'aquesta manera, el Congrés nord-americà ha fet un primer pas per al reconeixement del genocidi armeni, durant el qual van morir un milió i mig de persones, incloses dones i nens. Els demòcrates han ignorat, però, les crides i amenaces del govern turc i de la mateixa Casa Blanca, que no creu que aquesta resolució pugui aportar res.

George Bush, inquiet per les possibles represàlies turques, un aliat clau en la guerra a l'Iraq, feia, hores abans de l'aprovació de la resolució, una crida: "A tots, profundament, ens sap greu el sofriment tràgic del poble armeni, que va començar el 1915, però aquesta resolució no és la resposta adequada a aquests assassinats massius històrics. La seva aprovació faria un gran mal a les nostres relacions amb un aliat clau a l'OTAN i en la guerra global contra el terror."

El text, que haurà de ser votat en sessió plenària a mitjans de novembre, també ha rebut dures crítiques del govern turc, que refusa parlar de genocidi. El primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, afirma que les relacions amb els Estats Units poden quedar afeblides. Fins i tot s'ha cridat a consultes l'ambaixador dels Estats Units a Turquia, Nabi Sensoy, a causa de l'aprovació de la resolució.

A més, la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, creu que amb iniciatives com aquestes les operacions nord-americanes a l'Iraq podrien quedar greument afectades, ja que com a represàlia diplomàtica el govern turc podria deixar de donar suport logístic a les tropes.

Anar al contingut