Aneeta Prem, la fundadora de Freedom Charity.
Aneeta Prem, la fundadora de Freedom Charity afirma que les dones "van plorar" i la van abraçar. (Foto: EFE)

El cas de les tres dones retingudes com a "esclaves domèstiques" a Londres és "únic" i deriva en un "complicat i pertorbador quadre de control emocional", segons Scotland Yard

Les tres dones retingudes com a "esclaves domèstiques" durant més de 30 anys en una casa de Londres van rebre maltractaments físics per part dels seus captors. Segons ha revelat la policia, el cas és "únic" perquè deriva en un "complicat i pertorbador quadre de control emocional durant molts anys". Les víctimes van poder fugir i no ho van fer. Per què?

RedaccióActualitzat

El comandant Steve Rodhouse, de la Policia Metropolitana, ha explicat que el cas de les tres dones retingudes com a "esclaves domèstiques" durant més de 30 anys a una casa de Londres és "únic" i deriva en un "complicat i pertorbador quadre de control emocional". La policia intenta esbrinar i entendre "les manilles invisibles" que, en forma de por i coacció, aconseguien controlar aquestes dones. "La frase rentat de cervell, ha dit Rodhouse, pot semblar un terme molt simple, però seria subestimar els anys d'abusos que han patit", ha afegit .

La policia també ha revelat que les dones segrestades van ser maltractades físicament, colpejades pels seus captors. Aquest cas, que ha commocionat el Regne Unit, es va fer públic amb la detenció, dijous, d'un home i una dona 67 anys que han estat posteriorment posats en llibertat sota fiança.

Scotland Yard va iniciar la investigació el mes d'octubre passat quan l'organització benèfica Freedom Charity va alertar les autoritats d'un possible cas d'esclavatge i treballs forçats després de rebre la trucada d'una dona que assegurava que estava retinguda contra la seva voluntat.

El dia 25, les tres dones -una malàisia de 69 anys, una irlandesa de 57 i una britànica de 30- van ser rescatades per la policia quan van sortir de la casa en absència dels captors.

Tot i que el cas s'està portant amb una total discrecció, potser perquè no deu ser tan fàcil aconseguir una condemna, Scotland Yard ha confirmat aquest divendres que els segrestadors pegaven les dones i n'abusaven emocionalment, si bé s'ha descartat el component sexual o de tràfic de persones, ja que no van ser portades al país per la força.

30 anys sense cap contacte amb el món

De moment es desconeixen les circumstàncies del naixement de la dona britànica més jove, la que té 30 anys i que, segons la policia, ha passat tota la seva vida sense tenir cap contacte amb el món exterior.

Durant la conferència de premsa que ha ofert la policia, els agents han confirmat que els captors no són britànics i que ja havien estat detinguts als anys 70, però no han volgut aportar-ne més detalls. A més, també han explicat que els autors fa "moltíssims anys" que viuen al Regne Unit i que estan sent investigats per suposats delictes d'immigració.

La policia ha assenyalat que, de cara al món exterior, els protagonistes del segrest tenien la imatge de ser una "família normal". Els detectius també han avançat que la investigació, en què treballen 37 persones, portarà temps i que l'habitatge de Lambeth, el lloc exacte del qual no ha estat revelat donada la "sensibilitat" de la indagació, va ser registrat dijous, durant 12 hores. De l'escorcoll, els agents s'han endut 55 bosses amb 2.500 "peces" d'evidències.

Algunes organitzacions alerten que unes 5.000 persones podrien viure com a esclaves al Regne Unit. Però el cas de les tres dones retingudes durant 30 anys es qualifica d'excepcional i està ple d'interrogants. El principal, com van estar tant de temps segrestades sense intentar escapar? Els experts parlen de control emocional.

Una nova vida que no serà fàcil

Aneeta Prem, la fundadora de Freedom Charity, organització dedicada a ajudar a menors vulnerables, ha dit a la cadena ITV que les dones, amb les quals es va reunir, van viure en unes condicions "horribles". "Quan em vaig trobar amb elles (... ), totes em van abraçar, van plorar molt i van agrair a l'ONG tot el que ha fet per salvar-los la vida", ha afirmat Prem, que també ha explicat que totes tres tenen al davant un camí difícil pel que fa a la seva adaptació a una nova vida.

Segons ha explicat Prem, la irlandesa va ser qui va fer la crida a Freedom Charity el 18 d'octubre per dir que havia estat retinguda en contra de la seva voluntat durant més de 30 anys. En recordar el moment del rescat, quan fora de la casa hi havia agents de policia i membres de l'ONG que els esperaven, Prem l'ha qualificat de molt "emotiu" per a tota la fundació.

Anar al contingut