Catalunya

El 50,2% dels catalans votaria "sí" al nou Estatut si el referèndum es fes ara

Una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió del govern diu que, si es fes ara el referèndum sobre l'Estatut, guanyaria el "sí". És el que votarien el 50,2% dels enquestats. Votarien "no" un 14,1%. La resta diuen que no tenen prou informació per decidir el seu vot. Una altra dada destacada és que dels votants d'Esquerra Republicana, un 45% diuen que hi votaran a favor. Pel que fa a la participació, un 65,4% està segur que anirà a votar i gairebé un 20% diu que probablement hi participarà. Sumat, dóna una participació molt alta, d'un 85%, però els autors de l'informe situen la participació real, un cop filtrats els resultats, en un 55%.

Actualitzat

Un sondeig elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió, dependent del govern català, revela que un 50,2% dels catalans votaria a favor del nou Estatut en el referèndum d'aquest text legal, entre ells un 44,9% de l'electorat d'ERC en les últimes eleccions autonòmiques. Així es desprèn del baròmetre d'opinió pública corresponent a primavera, elaborat a partir de 2.100 enquestes telefòniques fetes entre el 6 i el 20 de març, abans de l'aprovació del nou Estatut per part del Congrés.

El director del Centre d'Estudis d'Opinió, Gabriel Colomé, ha dit que, a més del 50,2% de vots favorables en el referèndum, un 14,1% dels enquestats diu que hi votaria en contra, un 2,2% en blanc, un 15,1% que no té prou informació, un 4,5% que no anirà a votar i un 13,9% no ho sap o no contesta. Colomé ha demanat analitzar els resultats "amb cautela", ja que "molta gent no sap què farà o no té informació suficient" per determinar encara la seva posició. Així mateix, l'enquesta revela que un 41,5% dels catalans enquestats no sap que se celebrarà un referèndum sobre el nou Estatut.

Quant a la participació en el referèndum, un 85% dels enquestats diu que votarà segur o probablement ho farà, si bé Colomé ha tret importància a aquestes dades i ha conclòs que, d'un encreuament de dades d'altres preguntes del baròmetre es desprèn que "entre un 55 i un 57%" dels catalans diuen que aniran a votar el dia del referèndum, previst pel 18 de juny.

D'altra banda, l'enquesta sosté que, entre els catalans que diuen que van votar ERC en les últimes eleccions autonòmiques, un 44,9% diria "sí" al nou Estatut en el referèndum, per un 25,1% que diu que optaria pel "no". També destaca de l'enquesta que un 23,6% dels catalans que diu haver votat el PPC en les últimes autonòmiques assegura que donaria suport al nou Estatut, per un 56,2% que el rebutjaria. Pel que fa als electors de CiU, un 63,2% diu que hi votarà a favor i un 5,9%, en contra; mentre que en el cas del PSC un 65,4% dels seus votants diria "sí" a l'Estatut i un 10,1%, no. Respecte a la coalició electoral ICV-EUiA, un 53% sosté que donarà suport al nou Estatut per un 13,4% que el rebutjarà, mentre que els votants de gairebé tots els partits diuen en un percentatge superior al 10% que no tenen prou informació per decidir què faran en el referèndum.

Entre les preguntes incloses en aquest baròmetre dedicades al referèndum del nou Estatut, n'hi ha d'altres referents a les motivacions per votar a favor, en contra o optar per l'abstenció davant del nou Estatut. Que l'Estatut "és bo per a Catalunya" (36,1%), que donarà més autonomia a Catalunya (9,6%) o bé permetrà la millora econòmica dels catalans (9,1%) són alguns dels motius que argumenten els enquestats per votar a favor de la reforma de l'Estatut català. "No hi estic d'acord" (22,3%), "Catalunya no és una nació" (17,1%) o bé l'Estatut "està retallat" (13,8%) són les raons principals per argumentar un vot en contra.

D'altra banda, Colomé, que ha assegurat que el CEO presentarà un sondeig específic sobre el referèndum deu dies abans de la data de la votació, ha dit que, d'acord amb aquest estudi, un 45,9% dels catalans consideren que amb el nou Estatut l'autogovern de Catalunya millorarà molt o bastant, mentre que els que opinen que es millorarà poc o res són un terç de la mostra (33,5%).

Anar al contingut