26 i 29 d'abril, diversos espais, entrada gratuïta

Documental i gira de teatre de denúncia de l'abús sexual

El Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua) utilitza el teatre com a eina per a la transformació individual i col·lectiva. Aquesta setmana acaba la gira de "La historia del silencio", una obra que tracta el tema de l'abús sexual i les conseqüències en la salut de les supervivents. El mateix col·lectiu va realitzar a Nicaragua "Historias para contar", un documental al voltant d'una representació d'aquesta obra amb el fòrum posterior entre les assistents, algunes de les quals van ser víctimes d'abusos sexuals a la infància.

Actualitzat

"La historia del silencio" és una obra teatral representada pel Col·lectiu de Dones de Matagalpa centrada en el tema dels abusos sexuals. Aquesta setmana encara podeu assistir a les últimes representacions de la gira que l'ha portat a diversos espais de Barcelona el mes d'abril. Està organitzada amb la col·laboració de Farmamundi i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Forma part del projecte "Gènere i Salut" que Farmamundi duu a terme a Barcelona amb l'objectiu de fer reflexionar sobre la manera en què els condicionaments socials i personals influeixen en la salut de les dones.

El Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua) és una organització que treballa des de l'any 1986 per la justícia social i els drets de les dones i de la infància, en les àrees de salut, desenvolupament comunitari, educació, comunicació, creació, drets humans i incidència política.  El 1989 va  fer la primera gira de teatre social a Nicaragua i des del 2003 en fa també a Europa. Les obres són de creació col·lectiva, de diversos estils i pensades per a un públic ampli. Els temes reflecteixen la vida de les persones en situacions de discriminació i pobresa, sobretot, de les dones i joves, i permeten relacionar situacions suposadament allunyades, amb les realitats pròpies de l'entorn, buscant solucions col·lectives davant les injustícies que afecten el món.

 

Obra de teatre "La historia del silencio"


Sofia explica la seva història de silenci i com aconsegueix trencar-lo.

A través de l'escenificació teatral d'aquesta obra, el Col·lectiu de Dones de Matagalpa (CMM) denuncia la persistència dels abusos sexuals, tema que afecta totes les societats i deixa petjades profundes en les víctimes. Emfasitza el paper que té l'entorn i els condicionants socials en aquesta situació, alhora que mostra com el fet de modificar certes accions pot canviar el transcurs d'aquesta injustícia social.

Les representacions van seguides d'un fòrum per parlar i compartir les impressions generades.


 

Gira teatre social - fòrum

Dimarts 26 d'abril, Centre Cívic Sagrada Família (carrer Provença, 180), Barcelona, 19.00

Dimecres 27 d'abril, Centre Cívic Pla d'en Boet, Mataró, 19.00

Divendres 29 d'abril, Universitat de Barcelona, Campus Mundet, Facultat de Pedagogia (passeig de la Vall d'Hebron, 171), Barcelona, 12.30

Divendres 29 d'abril, Fabra i Coats, Fàbrica de Creació de Barcelona, (carrer de Sant Adrià, 20), Barcelona, 19.00


 


Documental "Historias para contar"

"Historias para contar" tracta el tema de l'abús sexual a partir de l'obra de teatre "La historia del silencio", del grup de teatre Nuestra cara, del Col·lectiu de Dones de Matagalpa. Barreja diversos llenguatges artístics que fan servir la creativitat com a element transformador i positiu.

 

 

 

 

Fitxa tècnica
Un documental de Farmamundi
Producció: Col·lectiu de Dones de Matagalpa
Grup de vídeo: Mirada Feminista
Càmera i guió tècnic: Isabel Medel
Muntatge i so: Rosaura Ramos
Actrius i creadores: Ana Ara, Fanny Gual, Leonila Argüello i Bea Huber
Totes les dones que han participat en la producció del documental formen part del Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua).
2015, Nicaragua

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut