Activistes de la PAH en una acció reivindicativa (ACN)
Activistes de la PAH en una acció reivindicativa (ACN)
Barcelona

Dicten la primera sentència que concedeix la dació en pagament

TV3 ha tingut accés a la resolució d'un jutjat de Barcelona que ha anul·lat per abusiva la clàusula que obliga a pagar el deute pendent d'una hipoteca, però encara no està clar si aquest cas pot fixar jurisprudència

RedaccióActualitzat

Una sentència d'un jutjat de primera instància de Barcelona ha obert la porta a la dació en pagament després que ha considerat abusiva la clàusula que obliga el client a pagar la part del deute que no cobreixi el valor de la casa.

La sentència, a la qual ha tingut accés TV3, seria la primera que s'emet clarament en aquest sentit, i respon a una demanda contra Bankia. Segons interpreten els advocats consultats, reconeix "de facto" que l'entrega de l'habitatge hauria de ser suficient per satisfer el deute amb el banc.

No està clar si fixarà jurisprudència

Aquesta és una sentència de primera instància que Bankia, l'entitat afectada, ja està estudiant recórrer. Els advocats que l'han analitzada no es posen d'acord en l'impacte que pot tenir. Alguns argumenten que la sentència recull la doctrina del Tribunal Suprem i les directives europees i està molt ben basada jurídicament parlant. En canvi, altres asseguren que és molt possible que l'Audiència Provincial trobi prou arguments jurídics per revocar-la i que tot quedi en res.

Per això, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s'ha llegit la sentència amb cautela i, més enllà d'esperar que el problema el solucionin els jutges a base de crear jurisprudència, reclama un canvi en la llei que eviti abusos i asseguri una segona oportunitat als que no poden fer front a la hipoteca.

Anar al contingut