Entrada de l'escola bressol municipal El Roure. (Foto: ACN)
Entrada de l'escola bressol municipal El Roure. (Foto: ACN)
Barcelona

Diagnostiquen lipoatròfia semicircular a dos infants d'un escola bressol municipal de Barcelona

El primer cas es va detectar fa tres setmanes i, segons ha pogut saber Catalunya Informació, ara se n'ha confirmat el segon. Dues treballadores del centre també estan afectades. L'Ajuntament reubicarà les criatures en altres llars públiques.

RedaccióActualitzat
L'Ajuntament de Barcelona ha tancat provisionalment l'escola bressol municipal El Roure, del barri de l'Eixample, després que s'hi han detectat quatre possibles casos de lipoatròfia, a dos infants i a dues educadores del centre.

El regidor d'Educació, Gerard Ardanuy, ha informat que s'oferiran revisions mèdiques amb especialistes de l'Hospital de Sant Pau tant als treballadors com als menors i es constituiran dos grups de treball per recollir tota la informació sobre el cas. Ardanuy ha explicat que encara no s'ha constatat cap relació causa-efecte entre els casos i la situació de l'edifici, tot i que falta saber el resultat d'una inspecció tècnica.

L'Ajuntament assegura que, a partir d'aquest dimarts, analitzarà la situació de cada família cas per cas per oferir-los una alternativa provisional. D'entrada, es pensa reubicar les criatures en altres centres de la xarxa municipal d'escoles bressol. De moment, no hi ha data per a la reobertura del centre.

Almenys dos infants de l'escola bressol tenen lipoatròfia semicircular, una malaltia causada pels edificis malalts. El primer cas es va detectar fa tres setmanes i, segons ha pogut saber Catalunya Informació, ara se n'ha confirmat el segon. Segons l'agència de salut pública, seríem, per tant, davant d'un brot de lipoatròfia, cosa que obliga a intensificar la vigilància per determinar què hi ha a l'escola que ho pugui provocar.

L'Institut Municipal d'Educació, l'IMEB, ja va encarregar una inspecció després que es detectés el primer cas, però fins ara no s'ha trobat res que pugui ser causant d'aquest trastorn i ara està pendent d'una auditoria externa que també ha examinat les instal·lacions. L'activitat escolar s'ha mantingut fins aquest dilluns amb normalitat, fins que, a la tarda, ha comparegut el regidor d'Educació per donar explicacions del cas i "tranquil·litzar les famílies".

Es dóna la circumstància que l'escola és al mateix edifici on hi ha la biblioteca Agustí Centelles, tancada des del desembre perquè diversos treballadors van contraure aquest trastorn que provoca la pèrdua localitzada de greix a diferents parts del cos. El regidor d'Educació ha destacat que els dos edificis només tenen en comú la façana i no comparteixen cap servei. A més, ha remarcat que la construcció i elements que té cada espai són diferents.

Després del cas de la biblioteca, al setembre del 2012 es va fer una inspecció a la llar d'infants, que va descartar cap problema a les instal·lacions. El 12 de març passat, però, la mare d'un nen va alertar el centre que al seu fill li havien diagnosticat lipoatròfia. Sant Pau va confirmar el "possible cas" i la criatura es va donar de baixa de la guarderia.

El 21 de març, l'IMEB i Salut Pública van informar els pares, que aquest dilluns han conegut el segon possible cas diagnosticat a Sant Pau. Els casos de les dues educadores s'han detectat a través de la mútua de treball.

La lipoatròfia és una malaltia poc coneguda i considerada no greu que provoca la pèrdua de teixit adipós, en la majoria dels casos a les cames, i que sol estar causada per acumulació d'electricitat estàtica, un factor vinculat a edificis moderns.
Anar al contingut