Palma

Detingut un director general d'Unió Mallorquina per suposada corrupció a l'Institut de Turisme de les Balears

Nou cas de presumpta corrupció a les Balears, que també esquitxaria Unió Mallorquina. Des de les 10 del matí, s'està escorcollant per ordre judicial l'empresa pública Inestur, que depèn de la Conselleria de Turisme de les Illes, actualment a mans d'aquesta formació. En relació amb aquest presumpte frau en l'ús de fons públics ja hi ha tres detinguts. Un és Antoni Oliver, fins fa tres setmanes gerent d'aquesta empresa i actual director general de Qualitat de l'Aigua del govern de Francesc Antich.

Actualitzat
La seu de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur) de Balears ha estat escorocollada per diversos agents de la policia judicial, que han confiscat nombrosa documentació. El registre respon a una petició del fiscal anticorrupció Pedro Horrach per poder investigar suposats delictes que podrien haver-se dut a terme en aquest organisme públic durant la present legislatura.

L'Inestur depèn directament de la Conselleria de Turisme, cartera que la legislatura passada gestionava el PP però que després del canvi de govern, el 2007, ha estat sota la direcció de diversos membres d'Unió Mallorquina: Francesc Buils, el regidor de Palma Miquel Nadal -imputat en diversos casos de corrupció- i l'actual conseller i exalcalde d'Alcúdia, Miquel Ferrer.

Antoni Oliver, que ha estat detingut a la seu de la Conselleria de Medi Ambient, ha estat traslladat posteriorment a les dependències de la Prefectura Superior de Policia de les Balears a l'espera de prestar declaració i passar a disposició del jutge. En el marc d'aquesta operació, la policia judicial ha registrat també un local comercial a Pollença, encara que no s'ha detallat de quin establiment es tracta ni la relació que té amb el cas.

La Conselleria de Turisme està al corrent de l'actuació policial des de primera hora del matí i està col·laborant amb la justícia, segons ha declarat el president del govern, el socialista Francesc Antich, abans de conèixer-se la detenció d'un dels directors generals del seu executiu.

El Bloc per Mallorca, soci de govern dels socialistes i d'UM, ha assenyalat que el pacte progressista que els tres partits van signar el 2007 per gestionar les principals institucions de les Illes "no es pot permetre cap cas de corrupció", si bé ha demanat "prudència", ja que encara "no s'ha confirmat res".

En els últims mesos, la cúpula d'UM ha estat imputada en diversos casos judicials de suposada corrupció oberts a Mallorca, com els que afecten la presidenta d'honor d'UM i del Parlament balear, Maria Antònia Munar, l'exconseller de Turisme Miquel Nadal, o l'expresident de la formació nacionalista fins al desembre passat, Miquel Àngel Flaquer. Aquestes imputacions han originat diverses dimissions en el partit nacionalista que han afectat l'estabilitat dels diversos pactes de govern entre PSOE, UM i el Bloc.

Anar al contingut