Madrid

Detenen vuit espanyols que van combatre amb els prorussos a Ucraïna

La Policia Nacional ha detingut a Barcelona un dels combatents, que estan acusats dels delictes d'assassinat i d'actes que atempten contra els interessos d'Espanya a l'exterior

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha detingut vuit combatents espanyols, un d'ells de Barcelona, que han tornat d'Ucraïna a Espanya després d'haver participat en el conflicte de la regió de Donbass, segons informa el Ministeri de l'Interior. Les detencions s'han fet a primera hora d'aquest matí en operacions policials a Catalunya i altres punts de l'estat espanyol com Madrid, Astúries, Extremadura, Múrcia i Navarra. A tots ells se'ls imputa la participació en delictes d'assassinat, tinença d'armes i explosius, i actes que atempten contra els interessos d'Espanya a l'exterior. Tots ells haurien participat al costat de les tropes prorusses en el conflicte ucraïnès.

Es tracta d'una operació que culmina diferents investigacions de la Comissaria General d'Informació de la Policia dirigides per la Fiscalia, i arran de les diligències del jutjat central d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional. Aquesta és la primera operació policial que s'ha fet a Europa contra les activitats dels combatents estrangers en el conflicte d'Ucraïna.

El Ministeri de l'Interior explica en una nota que els detinguts es van desplaçar a Ucraïna l'any passat i van tornar a Espanya fa poc. Durant la seva estada a la zona de Donetsk i Lugansk, els arrestats "van compartir i difondre a través de les xarxes socials el seu entrenament, exhibint uniformes paramilitars, fusells d'assalt, artefactes i dispositius explosius, i manifestant-se a favor de la lluita armada dels secessionistes violents".

El govern espanyol assenyala en un comunicat que "en el conflicte en què van participar els detinguts hi ha centenars de civils morts, la majoria de nacionalitat ucraïnesa". Afegeix la nota que "alguns d'aquests actes han estat qualificats d'accions terroristes per les autoritats d'aquell país". Interior diu que aquestes activitats poden ser "constitutives de delictes que comprometen la pau o la independència de l'Estat, perquè es tracta d'espanyols que, en participar en el conflicte armat, violenten la neutralitat que Espanya ha de mantenir amb la Comunitat Internacional".

Emulant les brigades internacionals

Ja fa mesos que un grup d'espanyols que es van autodefinir com "anticapitalistes" van relatar que s'havien desplaçat a Ucraïna per combatre al costat dels separatistes prorussos per enfrontar-se al "ressorgiment del Quart Reich a Europa". En una entrevista a Europa Press, un dels membres del grup afirmava a través d'un correu electrònic que els Estats Units "ho continuen arrasant tot" i explicava que el seu objectiu era emular les brigades internacionals que van arribar a Espanya per lluitar en la Guerra Civil contra les tropes de Franco.

L'entrevistat no va concretar quants espanyols havien anat cap a Ucraïna, ni els seus noms, ni tampoc els llocs de procedència. El membre del grup exclamava en el correu: "L'extrema dreta torna a ressorgir a Europa. La classe obrera necessita el seu exèrcit proletari. I aquests són els primers passos de la seva nova creació. Germans proletaris del món, no esteu sols." Per això diu que van fundar la Brigada Internacional Carlos Palomino, en homenatge al jove antifeixista assassinat a Madrid per un militar d'ideologia nazi quan, amb altres radicals, pretenien rebentar una manifestació d'extrema dreta.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut