Barcelona

Descobreixen un pedestal honorífic romà a l'església del Pi de Barcelona

Un equip d'arqueòlegs ha descobert un pedestal honorífic romà a l'església del Pi de Barcelona. El pedestal, que data dels segles I i II després de Crist, té una inscripció commemorativa que fa referència a un notable barceloní. La troballa s'ha fet a la cara interna de la façana principal de temple.

Actualitzat
L'equip d'arqueòlegs dirigits per Júlia Miquel, que està duent a terme un treball de recerca als fonaments de l'església de Santa Maria del Pi de Barcelona, ha descobert un pedestal honorífic romà amb una inscripció commemorativa datat entre els segles I i II dC.

La troballa s'ha descobert en la zona situada a la cara interna de la façana principal del temple, al peu del brancal esquerre de la portalada. La peça, probablement procedent del fòrum de la ciutat romana i força sencera, va ser utilitzada com a material constructiu a principis del segle XIV en el capçal de fonamentació d'un dels muntants del portal major.

Es tracta d'un bloc rectangular de pedra, segurament calcària de Santa Tecla, amb un inscripció de caràcters capitals de bona factura i emmarcada per una simple motllura. Els arqueòlegs consideren que el text fa referència a Quintus Calpurnius, un notable barceloní conegut també per altres textos epigràfics.

Els treballs arqueològics tenen com a finalitat estudiar la capacitat resistent tant dels fonaments de l'església com del terreny que li dóna suport. S'emmarquen en el projecte "Anàlisi del comportament estructural, estudi de solucions de consolidació i propostes d'intervenció" d'aquest temple, que s'acull al conveni establert pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació amb l'Arquebisbat de Barcelona i la mateixa parròquia.
Anar al contingut