Denuncien que l'Aràbia Saudita va matar a trets centenars de migrants etíops

L'ONG Human Rights Watch recull testimonis de centenars d'assassinats entre el març del 2022 i el juny del 2023

Sara Fernández / Geni Lozano

L'organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch ha denunciat que la guàrdia fronterera de l'Aràbia Saudita ha mort centenars de migrants i sol·licitants d'asil etíops que intentaven creuar la frontera entre el Iemen i l'Aràbia Saudita, entre el mes març del 2022 i el mes de juny del 2023.

En un informe publicat aquest dilluns, l'ONG explica que els guàrdies haurien utilitzat explosius i armes de curt abast contra les víctimes, i alerta que aquests assassinats podrien constituir un crim contra la humanitat si es demostra que formen part d'un pla sistemàtic del govern saudita per matar migrants.

Human Right Watch ha recollit el testimoni de 42 persones, la majoria migrants i demandants d'asil etíops, i també d'alguns familiars de les víctimes. També ha analitzat i verificat 350 vídeos penjats en les xarxes socials i ha revisat imatges de satèl·lit de la zona fronterera entre el Iemen i l'Aràbia Saudita.

És una zona de difícil accés utilitzada per molts etíops que intenten arribar a l'Aràbia Saudita, fugint de la pobresa, dels abusos contra els drets humans comesos a Etiòpia o del conflicte que es viu al nord del país, a la zona de Tigre.
 

Testimonis esfereïdors

L'informe es titula "Ens van disparar com si plogués" i s'hi recullen testimonis esfereïdors. Una de les supervivents relata: "quan els guàrdies saudites veuen un grup, disparen contínuament" i, "quan ja ho han fet, baixen per atrapar els que no han mort".

"Això és el que em va passar a mi. Vaig sobreviure i em van venir a buscar per ensenyar-me els morts. Després ens van portar a un centre de detenció, on ens van apallissar."

Un altre migrant també assenyala la guàrdia saudita:

"Vam veure els guàrdies. Ens van fer parar. Mentre caminaven cap a nosaltres, van obrir foc, ens van disparar. Una bala va tocar una roca i després la meva cama. Em va trencar el genoll."

Els migrants segueixen l'anomenada ruta de l'Est, un periple que habitualment emprenen grups de centenars de persones que surten del seu país, travessen Djibouti i creuen el golf d'Aden en embarcacions fins al Iemen, on traficants iemenites els porten a la regió de Sada, controlada pels rebels houthis, on passen a centres de detenció abans d'intentar creuar la frontera cap a l'Aràbia Saudita. En aquests grups hi solen anar moltes dones i nens, i també víctimes dels atacs de la guàrdia saudita.

La ruta de refugiats etíops cap a l'Aràbia Saudita
La ruta de refugiats etíops cap a l'Aràbia Saudita (CCMA)

"Caminàvem en grups, mínim de 300 persones. I la major part eren dones. Aleshores els guàrdies ens van disparar. Disparaven amb llançacoets.(...) De les 300 persones, 150 van morir", explica una de les supervivents.

Un altre migrant ha descrit com els guàrdies els van obligar a violar companyes de viatge adolescents. "Els guàrdies van fer que ens traguéssim la roba i que violéssim les noies. Tenien 15 anys. Un dels homes s'hi va negar i els guàrdies el van matar immediatament. Jo vaig participar en la violació. Ho vaig fer per sobreviure", explica.

Human Rights Watch ha identificat al llarg de la frontera almenys 8 fosses comunes i prop de 300 tombes a través d'imatges per satèl·lit. Altres víctimes han estat trobades sense enterrar, algunes sense braços o cames, o esquarterades.

L'ONG adverteix que la xifra de morts podria ser molt superior als centenars que ha quantificat. Exigeix a l'Aràbia Saudita una investigació, que s'aturin aquestes pràctiques i es castigui els seus responsables. També demana que l'ONU investigui aquests assassinats, que considera massius i indiscriminats, per si constitueixen un crim contra la humanitat.
 

Washington demana investigar-ho

Alarmats per l'informe d'HRW, els Estats Units ha demanat que s'obri una investigació. "Hem traslladat al govern saudita la nostra preocupació", ha explicat un dels portaveus del Departament d'Estat.

"Fem una crida a les autoritats saudites perquè facin una investigació exhaustiva i transparent i respectin les seves obligacions en virtut del dret internacional."

Les autoritats saudites, per la seva banda, afirmen que les acusacions "són infundades" i que "no es basen en fonts fiables".

ARXIVAT A:
Drets humansAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut