Inés Arrimadas, aquest matí, en un acte de Cs a la plaça Universitat de Barcelona (ACN)
Inés Arrimadas, aquest matí, en un acte de Cs a la plaça Universitat de Barcelona (ACN)

De la reforma de la Constitució que defensen Cs i PSC al rebuig dels independentistes

La commemoració dels 39 anys de la Carta Magna centra la campanya electoral d'aquest dimecres

RedaccióActualitzat

El Dia de la Constitució es commemora enmig d'opinions ben diverses dels partits a la campanya electoral del 21D. Del rebuig als elogis passant per la necessitat de reformar la Carta Magna, amb més o menys amplitud.

Ciutadans s'ha erigit com el partit més capacitat per defensar i reformar la Carta Magna, el PSC ha situat l'inici de la reforma el 2018, i Catalunya En Comú-Podem assegura que el pacte constitucional del 78 hauria estat impossible amb Mariano Rajoy i Albert Rivera.

En canvi, els partits independentistes, com ERC, han carregat contra l'actual Constitució perquè creuen que pren drets als catalans. Xavier García Albiol, del PP català, ha aprofitat el dia de campanya per animar els joves a votar el seu partit, i la CUP ha carregat contra els comuns. Junts per Catalunya continua fent campanya amb els consellers cessats pel 155 que han sortit de la presó.

 

Arrimadas afirma que el vot de Cs és el vot per reformar la Constitució

Ciutadans ha celebrat el Dia de la Constitució a la plaça Universitat de Barcelona. Envoltada de senyeres, banderes espanyoles i d'Europa, la candidata del partit, Inés Arrimadas, s'ha mostrat convençuda que guanyarà les eleccions perquè els independentistes, diu, els ha caigut la careta:

"No m'estranya que al senyor Junqueras i al senyor Puigdemont no els agradi gens la Constitució espanyola, perquè quan un llegeix el 'bodrio' de llei de transitorietat que van presentar al Parlament... és clar, no m'estranya que no els hi agradi la Constitució espanyola."

Arrimadas ha carregat contra el nacionalisme i el populisme, i ha afirmat que el vot de Ciutadans és el vot per reformar la Constitució, no per destruir-la. Per això ha fet aquesta crida:

"Vull que aneu a votar amb la mateixa esperança que ho vau fer el 1978."

 

 

Iceta diu que el PSC és l'única força constitucional que vol reformar la Carta Magna

El candidat del PSC, Miquel Iceta, es reivindica com l'única força constitucional disposada a reformar la Carta Magna. Ho ha explicat en un acte a Canovelles:

"Incorporar coses que en aquell moment no existien i d'encarar els reptes del futur. Volem també comprometre'ns a la seva reforma. Només els que estimen de veritat la Constitució volen reformar-la perquè visqui molts anys."

Segons Miquel Iceta, cal lluitar contra la política de la por. I explica el cas d'una persona que li preguntava si hauria de marxar de Catalunya:

"'Que hauré de marxar?', i jo li dic: 'A on? Que no estem bé aquí?' Si hi ha gent que es fa aquesta pregunta és perquè hi ha hagut una política que els hi ha ficat la por al cos."

A canvi, si guanya, Iceta diu que ofereix esperança.

 

 

Domènech assegura que la Constitució no hauria estat possible amb Rajoy i Rivera

El candidat de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha assegurat en un acte a Barcelona sobre la Constitució que el pacte entre Tarradellas i Suárez no hauria prosperat amb Mariano Rajoy i Albert Rivera, i per tant, tampoc l'actual Constitució, per molt que s'omplin la boca de defensar-la, ha dit:

"Aquest pacte seria impossible en aquests moments i ho hem vist amb personatges com Rivera o Rajoy. Ells, que es proclamen els defensors de la Constitució, aquesta Constitució, no hauria estat possible."

Domènech també ha dit que quan en unes eleccions uns partits es presenten com a constitucionalistes, quan la Constitució, de fet, és de tothom, és que hi ha un problema.

 

 

Rovira remarca que la Constitució "ens escanya i ens resta drets"

Marta Rovira, la cap visible d'Esquerra Republicana des que Oriol Junqueras és a la presó, ha carregat contra la Constitució espanyola assegurant que imposa un model uniformitzador on no hi cap la diversitat i que ofega i resta drets:

"Avui ens toca celebrar una Constitució que ens escanya, avui ens toca celebrar una Constitució que ens uniformitza, avui ens toca celebrar una Constitució que el que fa és restar-nos drets."

Rovira diu que la república que volen construir lluitarà contra el racisme i les agressions feixistes:

"Uns atacs feixistes que estem patint i els estem comptant des del passat 1 d'octubre. Ja no tenim prou dits de la mà per comptar-los."

La número dos d'Esquerra Republicana ha destacat, en un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la diversitat que integra la seva candidatura.

 

 

Rull fixa com a prioritats l'amnistia, la llibertat i el restabliment de la normalitat institucional

El candidat de Junts per Catalunya, Josep Rull, assegura que passar per la presó ha estat una experiència molt dura, però que, malgrat l'intent d'humiliar-los, han sortit amb la dignitat, els valors i les conviccions més fortes que mai, i afegeix que no els han pogut arrabassar l'ànima. Rull, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha explicat quines són les principals prioritats del 21D:

"L'amnistia, la llibertat i el restabliment de la normalitat institucional a Catalunya, que vol dir desactivar el 155 i que vol dir que aquell govern que va ser escollit democràticament pugui tornar a funcionar com a govern."

 

 

Albiol qualifica l'independentisme de "letal"

El candidat del PP català, Xavier García Albiol, considera que no hi ha res més conservador que ser independentista. En un acte amb Noves Generacions, Albiol ha subratllat que els joves tenen un paper important per acabar amb l'independentisme:

"L'independentisme representa aïllar-se del món. L'independentisme representa viure al marge de la realitat i negar les oportunitats als més joves. Per això l'independentisme és tan letal."

Albiol ha recordat als joves que el dia 21 està en joc no només el futur de Catalunya i Espanya, sinó el futur dels seus fills. Ha afirmat que en aquestes eleccions els catalans podran triar les urnes entre dues opcions: la que porta el caos, assenyala, i la connexió entre Catalunya i Espanya.

 

 

Carles Riera compara els arguments d'Ada Colau amb els d'Inés Arrimadas

El cap de la llista de la CUP, Carles Riera, denuncia un viratge centrista dels comuns i de Podem als últims temps per apuntalar l'Estat a Catalunya. Riera recrimina a Ada Colau que parli d'un estat reformable quan sap perfectament que, en termes d'autodeterminació, no ho és, i li etziba que cada dia s'assembli més a la candidata de Ciutadans:

"A les últimes hores les declaracions de la senyora Colau i la senyora Arrimadas s'assemblen molt. Fins i tot sembla que la senyora Colau estigui intentant competir a l'espai polític amb la senyora Arrimadas. Per tant, hi ha hagut una deserció dels comuns i de Podem de la radicalitat."

Riera afirma que, tot i tenir coincidències amb els comuns en agenda social i model econòmic, estan als antípodes en la concepció d'estat.

 

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
Anar al contingut