L'Havana

Cuba celebra el 50è aniversari de la revolució aferrant-se al règim castrista

El castrisme compleix 50 anys a Cuba. El país ha celebrat l'aniversari del triomf de la revolució amb la gran absència del seu líder, Fidel Castro. Al seu lloc, l'actual president, Raúl Castro, ha elogiat la figura del líder revolucionari, i ha advertit als seus successors que no cedeixin mai enfront de l'etern enemic, els Estats Units, a qui acusa d'haver intentat canviar el règim diverses vegades. De fet, Castro ha qualificat de victòria doble haver arribat al 50è aniversari de la revolució perquè s'ha fet davant l'odi dels Estats Units.

Actualitzat
El president cubà ha estat aplaudit intensament quan ha recordat el seu germà Fidel, el comandant en cap de la revolució, que ha estat absent en els actes de celebració. Pel que fa al futur, Castro ha assegurat que s'acosten temps complicats i difícils i que els joves dirigents castristes no s'han de deixar seduir pels enemics de Cuba.

Convalescent d'una llarga i desconeguda malaltia des de fa dos anys i mig, Fidel Castro no ha assistit a aquesta celebració. Amb la gran absència de Fidel, el seu germà Raúl ha encapçalat l'acte principal de les celebracions i ha elogiat la figura del líder revolucionari. Unes grans imatges d'ell han presidit la plaça, i la seva figura ha estat repetidament lloada per l'actual president cubà al llarg del discurs. L'escenari dels festejos ha estat la mateixa plaça de Santiago de Cuba on, fa mig segle, el seu germà, Fidel, va declarar el triomf de la revolució, que, segons Raúl, està més viva que mai.

Un documental de Fidel Castro ha rememorat aquell 1 de gener de 1959, quan les forces insurgents comandades pel líder cubà van derrocar la dictadura de Fulgencio Batista.

Chávez, fill espiritual de Castro

Qui ha celebrat amb un especial entusiasme aquests 50 anys de la revolució cubana ha estat Hugo Chávez. El president veneçolà ha festejat l'efemèride des del seu país i s'ha definit com el fill espiritual de Castro.

Chávez ha encapçalat a Caracas un acte de glorificació de la revolució, acompanyat del comandant Ramiro Valdés, que va lluitar al costat de Castro i Che Guevara. El president de Veneçuela ha assegurat que el seu país està preparat per lluitar i morir al costat de Cuba.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut