San José / Managua

Costa Rica porta Nicaragua al Tribunal Internacional de Justícia pel conflicte fronterer

Costa Rica ha portat Nicaragua a la Haia pel conflicte fronterer que mantenen. La tensió entre els dos països per la zona limítrofa de l'illa Calero ha revifat recentment a causa d'un error de Google. L'Organització d'Estats Americans (OEA) ja va emparar Costa Rica i va demanar a Managua la retirada de les seves tropes.

Actualitzat
Costa Rica ha portat Nicaragua al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia. Costa Rica acusa Nicaragua de violació de la integritat territorial i alerta que la presència permanent de les forces armades nicaragüenques al territori que pertany a Costa Rica està generant una situació política d'"extrema hostilitat i tensió".

Des del 21 d'octubre passat els dos països centreamericans estan enfrontats per la sobirania d'una porció de l'illa Calero, situada a la zona fronterera del riu San Juan. El conflicte limítrof entre els dos països ha estat motiu de fricció durant mes d'un segle, però la tensió bilateral va revifar fa poques setmanes a causa d'un error de l'aplicació de Google Maps. El cercador va atribuir a Nicaragua una part del territori de l'illa que pertany a Costa Rica, equivocació que Managua va fer servir com a bandera per envair militarment el territori, que considera seu. Google va demanar disculpes a Nicaragua i aquesta mateixa setmana va corregir l'error en els mapes que ofereix delimitant la frontera entre els dos països seguint el riu San Juan.

Costa Rica, que no té exèrcit, ja va demanar empara a l'Organització d'Estats Americans, que dissabte passat va donar la raó a San José i va demanar a Managua que retirés les seves tropes de l'illa caribenya. L'exèrcit de Nicaragua, però, continua a la zona justificant que està treballant en la reobertura d'un canal històric en el seu territori.

El govern de Costa Rica espera que el Tribunal de la Haia dicti mesures cautelars abans de tres mesos i exigeixi la retirada de les tropes de Nicaragua del seu territori.
Anar al contingut