Comptar manifestants amb rigor: objectiu d'una nova eina informàtica de la UAB

Estarà disponible d'aquí mig any i promet acabar amb les guerres de xifres

RedaccióActualitzat

El Centre de Visió per Computació de la UAB ha desenvolupat un programari que és capaç de comptar les persones que hi ha en grans aglomeracions fent servir fotografies i vídeos.

Aquest programari consta d'un algoritme que al centre han "entrenat" amb milers d'exemples, i fa servir mapes de densitat per calcular el nombre de persones que hi ha a les imatges.

 

Un 10% de marge d'error

Ho fa en temps real i asseguren que té un marge d'error d'un 10%. Pot semblar un marge gran, però ho és menys quan es consideren les discrepàncies en les xifres d'assistència que es donen habitualment de les manifestacions.

Segons Josep Lladós, director d'aquest centre de la UAB, aquesta nova eina permetrà oferir xifres molt rigoroses:

"Al ser objectiva i al poder-se calcular automàticament per cada fragment d'un recorregut, no per una estimació global, doncs al final crec que dona un valor molt més rigorós i molt més creïble."

 

Disponible d'aquí mig any

El prototip ja s'ha aplicat amb imatges com ara jornades castelleres, la manifestació a Barcelona després dels atemptats o la de l'últim 11 de Setembre.

D'aquí mig any podria ser una realitat. Per fer els càlculs només caldran diverses imatges preses des de llocs alts, com balcons o terrasses o, encara millor, una imatge completa a vista de dron de la concentració o manifestació.

El secretari de Telecomunicacions i Ciberseguretat de la Generalitat, Jordi Puigneró, espera que això acabi amb les guerres de xifres habituals:

"Debatre sobre el nombre de persones que hi ha en una manifestació no hauria de ser un debat quan tenim eines precisament per poder-ho fer de forma bastant precisa i amb un marge d'error molt baix, i no donar aquesta disparitat de números que donen mitjans, partits o institucions en funció dels seus interessos."

Un cop estigui disponible, però, caldrà fer una altra feina: aconseguir que convocants de manifestacions i institucions l'acceptin com a mètode per establir les xifres definitives d'assistents a les mobilitzacions ciutadanes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut