Una mare amb el seu nadó a coll
Una mare amb el seu nadó a coll (Reuters)

Com més grans són les dones quan pareixen, més intel·ligents són els seus fills

Els nens nascuts de mares més grans tenen més probabilitats de ser més intel·ligents que els nascuts de dones més joves, segons una investigació de la London School of Economics and Political Science

RedaccióActualitzat

Una investigació de la London School of Economics and Political Science (LSE) i el Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) mostra una reversió dels resultats de fa 40 anys en la intel·ligència dels nens en relació amb l'edat de les mares quan els tenen.

Els investigadors van basar-se en les dades de tres estudis fets pel Center for Longitudinal Studies de la London's Global Univeristy a llarg termini al Regne Unit: un estudi de desenvolupament infantil iniciat l'any 1958, un estudi de l'any 1970 i el Millennium Cohort Study publicat l'any 2001.

El nou estudi mostra una reversió de la situació respecte a l'any 1970, on els fills nascuts de les mares d'entre 25 i 29 anys tenien més probabilitats d'obtenir millors resultats en les proves d'habilitat cognitiva que els fills nascuts de les mares que eren 10 anys més grans. La capacitat cognitiva dels nens es va estudiar quan tenien entre 10 i 11 anys.

En l'estudi de l'any 2001, els resultats es van invertir respecte als anteriors estudis, tot i que van ser similars per als nens nascuts de mares majors de 40 anys.

Actualment, un nombre creixent de dones té el seu primer fill a una edat avançada, fet que provoca que els progenitors tinguin un millor acompliment en les proves d'habilitat cognitiva. Tenen més recursos i reben més atenció per part dels pares que els germans nascuts després d'ells.

En el passat, les mares d'entre 35 i 39 anys estaven donant a llum el seu tercer o quart fill, però avui les mares amb aquesta mateixa edat estan donant a llum el primer. Això fa que aquestes mares puguin dedicar més atenció al seu fill.

L'estudi també indica que les mares de més edat en els últims anys tendeixen a tenir més recursos que les dones similars en el passat, amb una millor educació i ocupació i una menor probabilitat de ser fumadores durant l'embaràs.

Els investigadors es van adonar que les característiques socials i econòmiques de les mares d'abans i les d'ara eren similars. Això demostra que les característiques canviants de les dones que tenen fills a una edat avançada poden ser la raó de les diferències entre aquests dos grups i no una qüestió econòmica i social.

La doctora Alice Goisis, investigadora de la LSE i l'autora principal de l'article, apunta que "la capacitat cognitiva és important en si mateixa, però també perquè és un factor que ajuda a predir com evolucionen els nens al llarg del temps, en termes del seu nivell d'educació, la seva ocupació i la seva salut".

Anar al contingut