Berlín

Clíniques de la RDA van experimentar en 50.000 persones medicaments de grans consorcis farmacèutics

El setmanari "Der Spiegel" informa que unes 50 clíniques de la desapareguda República Democràtica Alemanya van utilitzar 50.000 persones com a conillets d'índies per provar medicaments. Els experiments eren encarregats pels grans consorcis farmacèutics.

RedaccióActualitzat
Unes 50 clíniques de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA) van fer experiments en ciutadans alemanys com a encàrrec de grans consorcis farmacèutics. En concret, 50.000 persones van participar, sense autorització, en aquests tipus d'experiments. Són dades que ofereix el setmanari alemany "Der Spiegel", que es basa en uns documents inèdits de les autoritats sanitàries de la RDA i del Ministeri per la Seguretat de l'Estat alemany durant aquell temps, més conegut com l'Stasi.

Segons el setmanari, el règim comunista va utilitzar persones com a conillets d'índies per a estudis relacionats amb uns 600 medicaments. Els estudis provaven, normalment, medicaments per a malalties de cor i quimioteràpia.

"Der Spiegel" explica que alguns pacients van morir quan els feien les proves. Concretament, dues persones van morir a la clínica de Berlín de l'Est mentre li feien un tractament pulmonar amb un producte de Hoechst, actualment part de Sanofi. Dues persones més van morir a Magdeburg per altres proves de medicaments de Sandoz, integrat actualment a Novartis.

El reportatge també cita altres morts per culpa d'experiments amb medicaments dels laboratoris Boehringer, actualment del grup Rocher, a l'hospital universitari més gran de Berlín, la Charité. També s'anomena el grup Bayer, que segons el setmanari va experimentar amb una substància per millorar el rec sanguini a alcohòlics.

800.000 marcs per experiment

Per fer aquestes proves, les clíniques de la RDA, tancades abans de la caiguda del mur de Berlín, el 1989, no necessitaven l'autorització del pacient, sinó que només calia la firma d'un metge i un testimoni.

Tal com explica el setmanari, els consorcis farmacèutics oferien una mitjana de 800.000 marcs de l'Alemanya Occidental, més de 460.000 euros, per cada experiment que realitzaven les clíniques. L'hospital de la Charité va arribar a rebre sis milions de dòlars d'abans cada any.
Anar al contingut