Barcelona

CiU deixa la porta oberta a entrar al govern espanyol a canvi de determinades "mesures" a Catalunya

CiU està disposada a entrar al govern espanyol, si bé exigirà a canvi que es prenguin "mesures" per millorar la "qualitat democràtica" a Catalunya i Espanya, expressió que podria incloure el respecte per la llista més votada. L'executiva de la federació ha ratificat aquest dilluns a la tarda l'acord a què han arribat al matí el secretari general de CDC, Artur Mas, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, sobre l'estratègia que seguiran de cara a les pròximes eleccions generals. El document no especifica si s'optarà o no per participar en el govern de l'Estat, però deixa clar que qualsevol decisió requerirà el consens dels dos socis de federació.

Actualitzat
El document deixa clar que qualsevol decisió postelectoral s'haurà de prendre amb el consens dels dos socis de federació. El text apunta que les "mesures de millora de la qualitat democràtica" s'estudiaran "amb els partits d'àmbit català". Respecte de la política d'aliances, CiU "no tanca la porta a res, i no té cap preferència determinada". En resum, l'acord és una fórmula intermèdia entre les postures dels dos partits.

A banda de les millores democràtiques, que són una expressió genèrica d'incloure el respecte a la llista més votada que ha defensat Artur Mas, el text condiciona qualsevol pacte de govern a l'Estat amb el desenvolupament "íntegre i ple" de l'Estatut, especialment en els aspectes de competències i del sistema de finançament.

La federació nacionalista també ha acordat nomenar la portaveu d'UDC, Joana Ortega, directora de la campanya electoral per les generals, cosa que requerirà "l'aprovació dels òrgans de direcció de CiU".

La "cuina" del document

Des de CDC es considera "satisfactori" l'acord aconseguit, ja que "resol" els serrells que quedaven per dirimir i en els quals es mantenien discrepàncies amb els seus socis d'Unió. En les dues últimes setmanes, Mas i Duran han conversat diverses vegades per acostar posicions i han anat intercanviant esborranys del document de condicions.

La principal diferència entre els dos partits ha estat si les condicions que CiU ha de posar per entrar al govern espanyol han d'incloure que incideixin en la política catalana o no. Duran era partidari que això no fos així, però Mas volia incloure una condició del que anomena les "regles del joc" per tal que hi hagi un compromís de respecte per a la llista més votada.

Després de la trobada amb Duran, Mas ha reunit el secretariat permanent de Convergència per informar de l'acord, abans que aquesta tarda es reunís l'executiva de CiU per ratificar-lo. La reunió de la direcció de CiU, que en principi s'havia de celebrar a la seu d'Unió, s'ha hagut de traslladar finalment a la seu de Convergència, al carrer Còrsega, ja que el quarter general dels sociocristians s'ha vist afectat per l'apagada generalitzada a Barcelona i s'ha quedat sense llum.
Anar al contingut