El conseller d'Economia amb el seu equip dirigint-se a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.
El conseller d'Economia amb el seu equip dirigint-se a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.
Barcelona

Catalunya ja ha gastat prop del 60% dels diners del fons de liquiditat en quatre mesos

El govern català haurà gastat fins a finals d'abril el 58% del crèdit que ha demanat al fons de liquiditat autonòmic. Són 5.298 milions dels 9.073 sol·licitats. La despesa s'explica pels venciments del deute.

RedaccióActualitzat
La situació de caixa del govern català continua sota mínims. La Generalitat afronta venciments de deute que ofeguen les seves finances. En només quatre mesos, ja ha exhaurit un 58% dels diners que havia demanat a crèdit al fons de liquiditat autonòmic (FLA).  A finals d'abril, el govern català haurà "gastat" 5.298,72 milions dels 9.073 que ha demanat aquest any al FLA. La despesa s'explica pels venciments del deute. De fet, del total de diners demanats, aquest 2013, més de 7.600 es destinaran a fer front a venciments.  Des del febrer fins a l'abril, la Generalitat ha hagut d'utilitzar més de la meitat dels recursos. Aquest mes se li acumulen venciments de deute per valor de 4.420,12 milions d'euros, dels quals 2.491,13 corresponen a deute minorista, és a dir, bons col·locats a particulars.
 
Fins ara s'han s'han cobert amb càrrec al FLA un venciment de deute per 500 milions de l'11 de febrer i un altre de 586,99 milions el 4 d'abril. L'abril, però, és el mes més fort, amb tres venciments més, que pugen a 1.342 milions, 960 milions i 1.531,13 milions, els dos últims pels "bons patriòtics".
 
Com en el cas del FLA de l'any passat, Hisenda es fa càrrec dels venciments de les comunitats autònomes acollides a aquest fons, que els permet disposar de finançament a menor cost que si haguessin d'acudir als mercats financers.    
 
Esperant el límit de dèficit, un cop més
 
La distribució actual del FLA, dotat amb un total de 23.000 milions a repartir entre totes les comunitats que ho sol·licitin, es va fer quan l'Estat havia fixat un sostre de dèficit per a les comunitats del 0,7% del dèficit.
 
Dels diners demanats per Catalunya, 1.389 milions es poden destinar a cobrir el dèficit. Si, finalment, Europa flexibilitza el límit de dèficit a Espanya i l'Estat fa el mateix amb les comunitats, la Generalitat ha explicat que sol·licitarà en conseqüència que s'augmentin els fons del FLA que s'usen per cobrir el dèficit corresponent a l'exercici.
 
L'executiu català desitjaria comptar amb un límit de dèficit entorn del 2%. De fet, malgrat l'esforç, el 2012 retallant les despeses i per obtenir ingressos extraordinaris, ja va tancar l'any passat amb un desajust entre despeses i ingressos equivalent a l'1,96 % del PIB, enfront de l'1,5 % permès.
Anar al contingut