Barcelona

Cada any es diagnostiquen 4,6 milions de casos nous d'Alzheimer al món

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que afecta prop de 112.000 catalans. Coincidint amb aquesta data, l'associació internacional per aquesta malaltia ha advertit que la societat afronta una emergència de salut pública i de cura social que cal afrontar amb immediatesa. El manifest d'aquest any, encapçalat pel lema "Alzheimer: un repte compartit", denuncia que la manca de sensibilitat i de coneixement sobre la malaltia han fet que no s'hagin destinat suficients recursos per afrontar la crisi. Segons l'associació, cada any es detecten al món 4,6 milions de casos nous d'Alzheimer, és a dir, un cada set segons.

Actualitzat

La Carta Global de l'Associació Internacional per la Malaltia de l'Alzheimer (ADI) proposa un pla d'acció d'onze punts, entre els quals hi ha assegurar el benestar del pacient en termes d'alimentació, habitatge i d'atenció mèdica, establir una legislació que protegeixi els drets dels malalts i donar prioritat a la investigació sobre l'Alzheimer.

El document també recull les principals demandes de les organitzacions de familiars de malalts d'Alzheimer. Entre aquestes demandes hi ha disposar de més informació tant dels símptomes, els tractaments i l'evolució de la malaltia com dels serveis de suport que ofereixen les associacions i els sistemes socials i de salut pública.

Una tercera part d'aquest manifest reclama més recursos econòmics per a les famílies i programes que ajudin a la conscienciar la població que pot fer alguna cosa per reduir el risc de patir una demència.

El document complet de la Carta Global es pot llegir per internet. L'Associació Internacional per a la Malaltia de l'Alzheimer pretén recollir 10.000 firmes de cara al maig de 2009.

Actualment a Catalunya hi ha 112.000 casos d'Alzheimer diagnosticats, entre els quals hi ha el de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i l'exministre socialista Jordi Solé Tura.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut