La Paz

Bolívia firma un acord sobre la nacionalització dels hidrocarburs amb dues petroleres estrangeres

Bolívia ha firmat un acord sobre la nacionalització dels hidrocarburs amb la petrolera francobelga Total-Fina-Elf i la nord-americana Vintage. El president bolivià reprendrà avui les negociacions amb les petroleres amb més inversions al país, entre les quals hi ha la hispanoargentina Repsol YPF. I és que aquest dissabte s'esgota el termini de 180 dies que va fixar Evo Morales perquè les empreses acatin la nova legislació, si és que volen continuar operant a Bolívia. Amb la nacionalització, l'estat recupera el control absolut dels oleoductes, gasoductes i refineries de les companyies estrangeres que firmin l'acord.

Actualitzat

El govern bolivià d'Evo Morales ha firmat aquesta matinada els primers acords amb companyies estrangeres, després del polèmic decret de nacionalització dels hidrocarburs. Morales ha dit que, amb la firma d'aquests acords, les multinacionals rebaixen el seu poder al país. Durant aquest dissabte, continuaran les negociacions amb les prop d'una vintena de companyies que operen en aquest país, entre les quals hi ha la companyia hispanoargentina Repsol YPF i la brasilera Petrobras, que plegades controlen més de la meitat de les reserves bolivianes.

Els nous contractes permetran a les companyies continuar operant a Bolívia sota el decret d'Evo Morales que nacionalitza els hidrocarburs. D'aquesta manera, es capgirarà el repartiment dels beneficis: fins ara les empreses estrangeres es quedaven més del 80% de la producció, mentre que feien una donació a l'estat del 20% restant. Ara, les pretoleres es converteixen en operadores de la companyia estatal a canvi d'obtenir una participació d'entre el 18 i el 50% del valor de la producció.

Aquests acords arriben poques hores abans que acabi el termini fixat per Morales perquè les grans petroleres s'adeqüin a la nova legislació. Si es concretés, aquesta seria la tercera nacionalització en la història de Bolívia. El 1937 i el 1969, règims militars van expropiar els béns de dues petroleres nord-americanes.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut