Febre consumista la setmana del Black Friday
Febre consumista la setmana del Black Friday
Barcelona

Black Friday: Els cinc consells bàsics per a una compra segura per internet

RedaccióActualitzat

L'alegria compradora d'aquesta setmana de descomptes pel Black Friday es pot convertir en un maldecap si no utilitzem plataformes de pagament segures o no posem límit al pressupost destinat a compres. Per això, l'Agència Catalana de Consum fa una crida a la despesa responsable per evitar fraus. Amb l'objectiu de preservar el trànsit de la informació de caràcter privat, Helena Rifà, directora del màster de Seguretat de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la UOC, recomana tenir en compte cinc claus bàsiques: 

 

1. No enviar cap dada sensible si la connexió no és segura

Per garantir que les dades que s'envien amb el navegador són segures, caldrà veure si a la barra del navegador surt un cadenat o si l'adreça web comença per https en lloc d'http. 

 

2. Comprovar i contrastar les referències de la botiga

Sempre és possible fer servir un cercador a internet per localitzar referències o impressions d'altres compradors i avaluar la reputació de la botiga. Un no s'ha de quedar amb la primera que troba: convé contrastar-ne unes quantes.


3. No desar les dades bancàries a les botigues en línia

Val més no registrar les dades bancàries amb què farem la compra (targeta de crèdit, compte corrent, etc.), i quan s'acaba de comprar s'ha de tancar la sessió amb la botiga en línia.


4. Fer servir només l'ordinador personal

Cal evitar introduir dades personals o de pagament a altres ordinadors que l'usuari no controli, com ara a la feina o a cibercafès.


5. Fer servir preferentment targeta de crèdit o un sistema de pagament per internet (Paypal, Google Wallet)

Aquests sistemes preveuen la possibilitat de demanar un retorn del càrrec. Amb transferències o targetes de dèbit serà molt difícil recuperar els diners en cas que el producte no sigui el que s'esperava. Una altra opció és fer una comanda contrareemborsament.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut