Barcelona

Benestar i Família es qüestiona ara l'adopció internacional com a millor opció i estudia reforçar-ne els tràmits

Catalunya és on més nens estrangers s'adopten de tot Europa. Això precisament és el que volien fer les parelles que aquest estiu van viatjar al Congo però que, després de nombrosos problemes burocràtics, van haver de tornar sense els seus fills. Aquest grup de pares ha vist com el seu procés ha quedat interromput. Aquesta situació coincideix en un moment en què des de la conselleria es qüestiona que l'adopció -allunyar els nens dels seus països i dels seus orígens- sigui la millor solució.

Actualitzat
Un grup de famílies s'han concentrat davant del Departament de Benestar i Família per reclamar que es desbloquegi el seu procés d'adopció al Congo, que va quedar aturat a principis d'agost per falta de garanties. Els futurs pares estan convençuts de la legalitat de les adopcions, mentre que des de l'Institut Català d'Acolliment i Adopció asseguren que encara s'ha d'acabar d'acreditar que els infants van ser abandonats i que reuneixen les condicions per ser adoptats.

La polèmica del Congo ha reobert el debat de les adopcions internacionals a Catalunya, que en els últims anys s'ha convertit en el territori europeu amb més nens i nenes adoptats a l'estranger. L'any passat van ser més de 2.500. Des de la conselleria es busca fer un gir perquè l'adopció deixi de ser -diuen- un pacte entre pares i mares que volen tenir fills, i nens i nenes disponibles. S'ha de pensar en les necessitats reals de la infància, si realment l'adopció, i especialment si és a l'estranger, és la millor mesura per a l'infant i si es podria ajudar les famílies perquè no hagin d'abandonar els seus fills.

Per millorar l'adopció creuen que s'haurien de controlar més les entitats col·laboradores encarregades de fer tots els tràmits i revisar els processos d'idoneïtat. Avui en dia a Catalunya només un 3% de les famílies que volen adoptar es consideren no idònies, mentre que a altres països d'Europa es diu que no a un 30%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut