Madrid

Batasuna demana la immediata llibertat de De Juana Chaos i el PP, que no es cedeixi al xantatge

La resolució del cas de De Juana Chaos es lliga, d'alguna manera, amb el futur del procés de diàleg a Euskadi. Per això, suscita nombroses reaccions. L'esquerra abertzale considera que no hi ha cap raó per mantenir-lo pres i, per tant, en reclama la immediata posada en llibertat. Des del Partit Popular, en canvi, afirmen que la vaga de fam és un xantatge inacceptable a l'estat de dret. I finalment, els socialistes creuen que és una decisió estrictament judicial, que s'ha de respectar.

Actualitzat

La dirigent de la il·legalitzada Batasuna i advocada defensora dels presos d'ETA, Jone Goirizelaia, ha explicat que l'única opció que preveu la seva formació respecte al futur d'Iñaki de Juana Chaos és "la seva immediata posada en llibertat perquè no hi ha raó, ni legal ni d'un altre tipus, perquè estigui a presó". Goirizelaia ha afegit que veuen "que el PSOE tenia i té possibilitats que això sigui una realitat".

Una visió totalment contraposada a la del PP,que, per boca del seu portaveu adjunt al Congrés, Vicente Martínez Pujalte, ha assegurat que el problema en qüestió no és humanitari sinó un "xantatge". Pujalte ha comparegut en roda de premsa per deixar clar que la seva formació s'oposa que l'Audiència Nacional concedeixi presó atenuada a De Juana -el que ell ha insistit a anomenar "presó light"- perquè no té cap malaltia, sinó que està fent xantatge a l'Estat amb el propòsit d'aconseguir la seva excarceració. Segons el populars, el fet que el fiscal hagi demanat l'adopció d'aquesta mesura no és més que la prova que el govern ha fet una concessió als terroristes, a través de la Fiscalia General de l'Estat, per poder seguir negociant amb ETA.

Pujalte ha recordat que en casos de presos amb malalties terminals o greus s'aplica la normativa vigent perquè puguin seguir complint la condemna a casa, però ha considerat que aquest principi no es pot aplicar en el cas de De Juana Chaos perquè la seva malaltia "se l'ha provocat ell mateix". Al seu parer, l'única solució és alimentar-lo a la força.

Els socialistes, per la seva banda, han evitat posicionar-se sobre si creuen o no que s'han d'aplicar mesures atenuants i s'han limitat a deixar la decisió en mans dels jutges. El PSOE "sempre és respectuós amb les decisions de la justícia, les respectem i les acatem", ha assegurat el secretari d'Organització i Coordinació de la formació, José Blanco. Els socialistes, a més, acusen els populars de voler "marcar la línia dels jutges" i de només veure bé les decisions judicials que els afavoreixen.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut