Copenhaguen

Barack Obama arriba a la cimera del clima per mirar d'impulsar un acord "in extremis"

O caixa o faixa. La cimera del clima de Copenhaguen enfila la recta final sense acord en qüestions substancials. El president nord-americà, Barack Obama, que ha arribat ja a Copenhaguen, és la gran esperança per aconseguir un pacte definitiu. Obama ha dit que ha vingut a actuar. Els caps d'estat i de govern comencen l'última tanda de negociacions, durant la qual alguns països presentaran un projecte de declaració política. Les delegacions treballen sobre un esborrany que preveu donar 100.000 milions de dòlars cada any fins al 2020 als països pobres. Tothom espera que el lideratge d'Obama impulsi un acord "in extremis".

Actualitzat
Obama ha demanat als representants de més de vint països amb els quals s'ha reunit a Copenhaguen un esforç per arribar a un acord contra el canvi climàtic. "El moment de parlar s'ha acabat i ara hi ha d'haver un pas decisiu endavant", ha dit el president nord-americà en referència a les dificultats per consensuar un document final a la cimera del clima. En concret, l'escull més important són les diferències entre la Xina i els EUA, els dos principals països contaminants.

Obama ha dit que "com a primera economia i segon contaminant" estan compromesos a actuar i ha afegit que l'altre aspecte que ha d'incloure el comunicat final és l'ajuda dels països desenvolupats als més pobres. En aquest sentit, ha recordat que els EUA ajudaran a recaptar un fons de 100.000 milions de dòlars pel 2020.

Per la seva banda, el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha anunciat que el seu país finançarà la lluita contra el canvi climàtic.

Tot plegat el dia que la cimera per lluitar contra el canvi climàtic que se celebra a Copenhaguen arriba a la recta final. Avui els líders mundials han de presentar les conclusions, i encara no hi ha acord sobre qüestions substancials.
Anar al contingut