El ninot que els concentrats van penjar a la seu de Ferraz (Europa Press/Diego Darramés)

Arxivat el cas del linxament del ninot de Pedro Sánchez: "La mala educació no és delicte"

La magistrada descarta el delicte d'odi i assegura que "en cap cas" el ninot s'assemblava al president del govern espanyol

La justícia ha arxivat el cas de l'apallissament del ninot que representava la figura de Pedro Sánchez davant la seu del PSOE a Ferraz, la nit de Cap d'Any, perquè no hi ha incitació a l'odi, tampoc en les expressions que s'hi van sentir, segons la titular del jutjat d'instrucció 26 de Madrid. La Fiscalia havia obert una investigació.

La magistrada Concepción Jerez argumenta que "potser no està ben vist des d'un punt de vista cívic, i el llenguatge potser és vulgar i groller", però que "la falta d'educació no és delicte" i que el delicte d'odi només és aplicable quan té motivacions racials, xenòfobes o antisemites, però no quan es critica una institució política.

Veu lògic que "aquells que discrepen d'un partit polític puguin expressar el seu descontentament de diverses maneres, com agrupar-se davant de la seu del partit i utilitzar expressions despectives". A més, assegura que "es desconeix la ideologia dels assistents i si és comuna en tots ells".

La concentració va reunir prop de 300 persones que portaven banderes preconstitucionals i feien càntics feixistes, convocats per l'entitat juvenil Revuelta, vinculada al partit d'extrema dreta Vox.

El ninot "en cap cas" era la imatge de Sánchez

Segons la magistrada, "l'acte més violent dels assistents va ser copejar una pinyata o ninot de cartró".

Pel que fa al ninot, es descriu en el text com "una figura amb aparença d'home cellajunt, amb orelles prominents i nas llarg" i assenyala que "en cap cas la seva aparença reprodueix la imatge del president del govern".

Segons la magistrada, els assistents i "potser" els que van publicar els vídeos a les xarxes "participen d'alguna manera en un acte festiu en què utilitzen expressions despectives com a mostra de rebuig a alguna acció de l'al·ludit", encara que no descarta que els que van emetre els vídeos poguessin obeir a "la intenció de reproduir les imatges per la seva originalitat o per qualsevol altre motiu".

També destaca la data de la protesta organitzada al madrileny carrer Ferraz, el 31 de desembre, en un "ambient festiu" i "probablement després del consum de begudes alcohòliques".

"Patriotes 'fostien' una pinyata Sánchez la nit de Cap d'Any del carrer Ferraz (sic)" i "Cap d'Any patriòtic 2023/2024 a Ferraz" són algunes de les expressions a què fan referència els vídeos publicats sobre la protesta.

El PSOE ja ha anunciat que presentarà recurs contra l'arxivament del cas.

ARXIVAT A:
PSOEDelicte d'odiPedro Sánchez
Anar al contingut