Mapes de l'activitat física dels soldats desplaçats
Mapes de l'activitat física dels soldats desplaçats
Estats Units

Apps per fer exercici revelen la ubicació de bases militars secretes dels EUA

Les llums solitàries dels mapes de calor revelen la ubicació de bases militars, magatzems d'armes nord-americans o rutes de subministrament en països en guerra, deserts, o zones amb poca penetració tecnològica com ara l'Iraq o Síria

Actualitzat

Soldats dels EUA estarien revelant informació confidencial, sense saber-ho, a través de l'ús d'aplicacions destinades a controlar l'activitat física dels usuaris. L'origen de la controvèrsia és un mapa que es pot trobar online, el Global HeatMap de l'empresa Strava, on, via satèl·lit, es pot seguir la ubicació i els moviments dels subscriptors a serveis de fitness com Fitbit o Jawbone. Al mapa de calor s'il·luminen les àrees on hi ha activitat, per exemple, de running.

Les grans ciutats dels EUA o Europa hi apareixen molt il·luminades, perquè hi ha molts usuaris fent servir aquestes apps. Però en països en guerra, deserts, o zones amb poca penetració tecnològica, com ara l'Iraq o Síria, el mapa normalment apareix en negre, perquè no hi ha usuaris d'aplicacions de fitness.

Els únics són els soldats dels EUA desplaçats a aquests països i, per tant, el mapa fa clarament identificable les bases de la coalició i proporciona informació extremadament sensible que podria suposar un perill.

 

 

Les llums solitàries que els identifiquen revelen, al mateix temps, la ubicació de bases militars, magatzems d'armes nord-americans, rutes de subministrament o patrullatge. Algunes ja conegudes, d'altres secretes.

És una eina excel·lent per localitzar les bases militars de la coalició, coincideixen els analistes. Unes dades que també permeten reflectir l'activitat de treballadors d'organitzacions internacionals i ONGs.

L'analista en seguretat Tobias Schneider ha destacat a Twitter que les bases de la coalició a Síria estan molt il·luminades mentre que les dels russos no destaquen especialment. En qualsevol cas, assegura que "molta gent s'haurà d'asseure a escoltar".

 

L'analista de conflictes Nathan Ruser també ha fet un fil a Twitter on assegura que les bases nord-americanes són clarament identificables.

 

El mapa permet veure els recorreguts dels soldats amb nitidesa. Aquest mapa funciona a internet des del novembre de l'any passat, però ha estat ara que s'ha detectat la possibilitat d'utilitzar-lo per accedir a informació militar sensible.

Anar al contingut