Una imatge d'un judici.
Un de cada quatre jutjats es quedarà buits a Catalunya.
Barcelona

Al 25% dels jutjats de Catalunya no s'hi podran fer judicis per l'acomiadament dels jutges substituts

Els magistrats substituts de Catalunya denuncien que hi ha jutjats que estan quedant buits pels acomiadaments d'aquest col·lectiu. El jutges alerten que al 25% dels jutjats no s'hi podran fer judicis.

RedaccióActualitzat
Els magistrats substituts de Catalunya denuncien que hi ha jutjats que estan quedant buits pels acomiadaments d'aquest col·lectiu. En declaracions al Suplement de Catalunya Ràdio, alerten que al 25% dels jutjats no s'hi podran fer judicis.

El Ministeri de Justícia ha acomiadat 1.500 jutges substituts a tot l'estat, 230 dels quals a Catalunya. Alguns dels acomiadats feia 30 anys que feien substitucions. De resultes de l'aplicació d'aquesta retallada, 1 de cada 4 jutjats es quedaran buits a Catalunya, com ha confirmat l'Associació de Jutges Substituts i Magistrats Suplents. El magistrat de l'Audiència de Barcelona Santi Vidal els dóna suport i assegura que aquesta situació afectarà més les comarques allunyades de l'àrea metropolitana. Vidal creu que l'aplicació d'aquesta retallada de jutges és inassumible.

"La justícia espanyola sempre ha patit del defecte de ser lenta i ara no és que sigui lenta, és que, a partir d'aquest noment, si no se soluciona aquest 25% de jutjats pràcticament buits, més que lenta jo diria que anirà a pas de tortuga. Per això, jutges substituts i jutges titulars, els quals represento jo, diem que és una situació absolutament inassumible. I és bo que els ciutadans ho sàpiguen."

El fet que s'hagin d'ajornar judicis per falta de magistrats pot provocar la prescripció de delictes menors i perjudicar l'economia, perquè alentirà encara més tots els processos judicials. Des de l'Associació de Jutges Substituts i Magistrats Suplents, Fruitós Richarte i Esmeralda Ríos asseguren que el ministeri es nega a fer marxa enrere, tot i les conseqüències que tindrà la retallada per als jutjats catalans.

Richarte ha explicat que "s'ha fet tot el que s'havia de fer, el que passa és que sempre han estat bones paraules, 'sí, sí sí', i al final ha estat un no rotund". "És un no rotund amb una majoria absoluta i una força inacceptable", ha afegit Ríos.

Els jutges substituts reclamen que s'aturin els acomiadaments i s'ajusti la plantilla a les necessitats reals, per evitar que hi hagi jutjats buits.
Anar al contingut