L'article del president Puigdemont, a la web de "The Guardian"
L'article del president Puigdemont, a la web de "The Guardian"

Puigdemont denuncia a "The Guardian" que Espanya té "greus deficiències democràtiques"

Diu que seguiran defensant els seus drets perquè "això no va només de Catalunya, sinó de democràcia"

Actualitzat

"Catalunya és l'únic territori de la Unió Europea que ha vist anul·lades les lleis supremes que els ciutadans han votat, el Parlament que els seus ciutadans van elegir, el president que aquest Parlament va elegir i el govern que aquest president va nomenar en l'exercici dels seus poders". Aquesta és la frase amb què el president Carles Puigdemont comença un article que el diari britànic "The Guardian" ha publicat aquest dilluns al migdia al seu lloc web.

Amb el títol "Això no és només sobre Catalunya. Això és sobre la mateixa democràcia", l'article de Puigdemont recorda que a les eleccions del 27 de setembre del 2015 Junts pel Sí presentava en el seu programa la intenció explícita de declarar la independència i de convocar eleccions constituents. I afegeix que els votants, coneixedors d'això, li van donar suport i la coalició va guanyar les eleccions de manera indiscutible. El president assenyala que dos anys després de guanyar les eleccions se'ls acusa de sedició per complir un programa electoral que mai no s'havia amagat. I afegeix:

"És per això que continuarem denunciant al món sencer les greus deficiències democràtiques que ara són evidents a Espanya."

En el seu text, el president considera que a Espanya hi ha dos nivells de democràcia: es pot ser pro independència només si no governes i es pot estar contra la independència, i si tens poc suport parlamentari "el totpoderós Estat anirà a defensar-te".

També denuncia que "cap delicte comès en nom de la unitat del país serà mai perseguit" i posa com a exemples, entre d'altres, les violacions del secret de correspondència, les restriccions a la llibertat d'expressió, les detencions sense ordre judicial i la certificació que existia una brigada policial fora de la legalitat amb l'objectiu de perseguir líders favorables a la independència i de l'esquerra espanyola. També ressalta les manifestacions on grups d'extrema dreta han exhibit banderes feixistes i han fet salutacions nazis i han demanat l'empresonament i execució del president.

En la part final de l'article, Puigdemont diu que l'estat espanyol hauria de fer honor al que sempre havia dit quan el terrorisme estava actiu: acabem amb la violència i podrem parlar de tot. I ressalta que els independentistes catalans mai no han optat per la violència.

Per tot això, acaba:

"Defensarem els nostres drets fins al final. Perquè està en joc molt més que els nostres futurs personals: està en joc la democràcia mateixa."

En l'article que anuncia aquesta exclusiva de "The Guardian", firmat pel corresponsal a Madrid, Sam Jones, i pel cap de redacció a Brussel·les, Daniel Boffey, es recorden algunes declaracions recents de polítics belgues. Així, es destaca la crida del ministre d'Afers Exteriors, Didier Reynders, per no entrar en la crisi catalana, després que diversos polítics demanessin al primer ministre, Charles Michel, i a la UE que fessin més per mantenir Puigdemont i els seus consellers en llibertat.

També cita polítics flamencs que han donat suport a Puigdemont, i l'antic primer ministre belga, el socialista Elio Di Rupo, que criticava la manera com Espanya ha gestionat la crisi. També assenyala que Bart De Wever, líder del principal partit al govern de coalició a Bèlgica, els nacionalistes flamencs de l'N-VA, ha anat més enllà i ha recordat que el Partit Popular va ser fundat per antics polítics franquistes i no es podia sostreure del seu passat i per això, assenyalava, "empresona gent per les seves opinions". De Wever s'havia referit també a Puigdemont com "el meu amic" i ressalta que ara la decisió és als jutjats, però que és un conflicte polític.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut