Els castellers preparen la pinya per aixecar un castell
Preparant la pinya per aixecar un castell (Foto: ACN)
L'Ametlla de Mar/Amposta

La febre castellera arriba a les Terres de l'Ebre amb dos grups nous: els Xics Caleros i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

Pot semblar que els castells sempre s'han resistit a les Terres de l'Ebre, territori propi de jotes i correbous. Ara, però, arriben les dues primeres colles, gairebé simultàniament, impulsades des de l'Ametlla de Mar i Amposta. Són els Xics Caleros i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. La primera jornada castellera se celebrarà al febrer.

RedaccióActualitzat
A les Terres de l'Ebre, fins ara un territori inexplorat per al món casteller, han posat punt final a aquest històric buit i han creat les dues primeres colles: els Xics Caleros i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Les dues primeres colles de l'Ebre estan impulsades, gairebé simultàniament, des de l'Ametlla de Mar i Amposta, i la primera jornada castellera se celebrarà al febrer.

Meritxell Vidal, una de les impulsores, explica que són un grup de castellers de l'Ebre en actiu "en diferents grups de Barcelona, de la colla de la Sagrada Família, del Vendrell i la majoria som d'Amposta i voltants". De moment, ja han celebrat un taller a Deltebre, al qual van acudir una trentena de persones, i es plantegen començar "assajos itinerants" pels pobles de la zona. Diu Vidal que "tot va començar gairebé com una broma" perquè pensaven que això en el seu territori "no podia tenir èxit". De fet, els castells sempre s'han resistit a les Terres de l'Ebre, territori propi de jotes i correbous i on aquestes construccions humanes, encara que són un dels símbols més arrelats a la tradició catalana, s'han vist sempre com una cosa llunyana. Així ho entén la jove ampostina impulsora dels Xiqüelos i xiqüeles del Delta, qui creu que els "castells" no són incompatibles amb les seves tradicions, tot i que reconeix que, en un primer moment, la història "sorprèn".

Els més avançats en la tradició dels castells són els Xics Caleros de L'Ametlla de Mar, que, en pocs mesos de preparació, ja són capaços de fer castells de 5. El grup s'ha format en el si de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa (SCER). Són uns seixanta i assagen tres dies a la setmana. "Tot va començar al juny, quan vaig assumir la presidència del SCER", explica una de les seves promotores, Àngela Sánchez. Explica que el seu marit, Jesús Ferrando, fa uns anys ja va proposar la creació d'un grup casteller a la localitat, però la idea, llavors, no va acabar de consolidar-se. Amb l'arribada de Sánchez a la presidència del SCER es van començar a crear tallers per conèixer el món "casteller" i la iniciativa va entusiasmar.

Els Xics Caleros ja practiquen amb construccions de 4 i de 5 pisos i la seva meta és "fer una jornada per a les festes majors, en la Candelera, per fer el bateig de la colla", anuncia Sánchez.

Aquesta seria també la primera jornada castellera de les Terres de l'Ebre amb la participació d'un grup autòcton. Diu que "la gent al principi té por, perquè saben que és una activitat de risc, no ens enganyem". Però el més bonic, recalca la presidenta, "és aprendre que després de caure sempre et tornes a aixecar".
Anar al contingut