Una casa ensorrada en un poble de Síria.
Una casa ensorrada en un poble de Síria.
Maarat al-Nuaman, Síria

L'ONU afirma que "no fa falta un nou Srebrenica per actuar a Síria" després d'un nou bombardeig

L'alta comissionada de l'ONU Navi Pillay ha afirmat que "no fa falta un nou Srebrenica per actuar a Síria", després d'un bombardeig a la ciutat rebel de Maarat al-Nuaman, on han mort més de 30 civils, la majoria dones i nens.

RedaccióActualitzat
L'aviació del règim sirià ha bombardejat diverses vivendes a la ciutat rebel de Maarat al-Nuaman, a la província d'Idleb, i ha causat desenes de morts, segons han informat fonts humanitàries. Després d'aquests últims fets, l'alta comissionada de l'ONU Navi Pillay ha volgut fer notar que "No hauria de ser necessari una cosa tan dràstica com la que va passar a Srebrenica  perquè el món es vegi sacsejat i adopti mesures serioses per parar aquest conflicte". La xifra de víctimes d'aquest últim bombardeig és difícil de precisar ja que encara s'estan rescatant ferits i se segueixen trobant cadàvers. Tot i així, grups activistes han afirmat que, de moment són almenys 30.

La Comissió General de la Revolució ha assegurat que els bombardejos, per part d'avions de combat i artilleria, tenien per objectiu habitatges de civils. La majoria de víctimes són dones i nens i ha quedat parcialment destruïda una mesquita. Maarat al-Nuaman, una de les principals ciutats insurgents, ha viscut durant els últims dies una intensificació dels bombardejos i els combats entre forces governamentals i els rebels, que aquest dimecres van destrossar un helicòpter del règim de Bashar al-Assad.

Els bombardejos també han afectat les províncies d'Alep i Damasc, on aquest dijous hi hagut l'explosió d'una moto bomba a prop de la seu del Ministeri de l'Interior, segons l'agència d'informació siriana Sana. El govern d'Al-Assad atribueix les explosions d'artefactes i cotxes bomba dels últims mesos a "organitzacions terroristes", tot i tractar-se, en realitat, de l'oposició siriana, que va armada, però no tant com les forces del règim. En aquest cas, l'explosió ha estat de baixa intensitat, de manera que no ha causat víctimes.

L'alta comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Navi Pillay, ha fet una crida a la comunitat internacional per aturar el conflicte sirià que, des del seu origen, al març de 2011, ha causat uns 25.000 morts, 250.000 refugiats i dos milions i mig de persones amb necessitat d'ajuda humanitària.  

Pillay, en una conferència a Ginebra, ha subratllat que s'ha d'impedir que Síria caigui en un conflicte sectari obert com el que va viure Bòsnia i Herzegovina. A Srebrenica, l'any 1995, es va viure una massacre racial, en què van morir més de 8.000 persones d'ètnia bosniana, entre ells nens i gent gran. La membre de l'ONU ha insinuat que no hauria de ser necessari que es repetís una massacre com aquella perquè s'actuï a Síria. Així, doncs, la capacitat de resposta de l'ONU està a prova malgrat la falta de recursos disponibles.



Anar al contingut