Hiroshima

Hiroshima commemora el 65è aniversari del llançament de la primera bomba nuclear de la història

La ciutat japonesa d'Hiroshima ha commemorat aquesta nit el 65è aniversari del llançament de la primera bomba atòmica. Com ja és tradicional, a un quart de nou del matí, el so de la campana ha recordat, enmig de mostres de recolliment i record, el moment en què va caure la bomba atòmica sobre la ciutat. La cerimònia al parc de la Pau ha tingut, aquest any i per primera vegada, la presència d'un representant oficial dels Estats Units, país que va dur a terme l'atac, l'ambaixador nord-americà al país; també hi ha assistit el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Durant el transcurs de la cerimònia, l'alcalde d'Hiroshima i el primer ministre japonès han tornat a fer una crida a avançar cap a un món lliure d'armes nuclears.

Actualitzat
Hiroshima va ser bombardejada des d'un B-29, l'avió més avançat de la Segona Guerra Mundial, capaç de carregar "Little boy", el nom codificat d'una bomba de 4.000 quilos i 3,5 metres de llarg que en qüestió de segons va fondre literalment la ciutat i els seus 140.000 habitants.

Aquell B-29 va ser pilotat per l'aleshores coronel Paul Tibbets, i avui està exposat al Museu de l'Aire i de l'Espai de Virgínia. A les dues de la matinada, el coronel Tibbets va ordenar a un soldat que hi pintés el nom de la seva mare. Ara fa 65 anys, aquest avió va llançar la primera bomba atòmica de la història. L'"Enola Gay" quedarà per sempre associat a l'inici de l'era del terror nuclear.

Tibbets va morir amb la convicció que, com a militar, va complir les ordres d'un poder polític que en aquella època va considerar acceptable usar la bomba atòmica per acabar la guerra. Pocs anys abans de morir, Tibetts va anar a acomiadar-se de l'"Enola Gay".

Va seure sol a la cabina uns deu minuts. Fins i tot li van caure les llàgrimes però en ser preguntat en què pensava va dir: "Duzenberry va ser el millor enginyer que mai ha tingut la forca aèria." El sergent Wayne Duzenberry va ser l'enginyer de vol en aquella missió en què van participar 12 soldats nord-americans.

Tampoc sembla que tingui cap remordiment Tom Quinn, de 87 anys. Amb la seva esquadrilla va sobrevolar la cerimònia de rendició del Japó. Preguntat per la mort que va causar la bomba atòmica, respon com un soldat: "Això entra en la categoria de: 'I què?' És per això que érem allà. Per matar japonesos."

El veterà ho recorda com una missió, i els nord-americans han començat a oblidar-ho. Les enquestes revelen que, cada any que passa, creix el nombre de gent que ignora que el seu país va llançar la primera bomba atòmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut