Tòquio

Noves tecnologies per perpetuar el record dels supervivents d'Hiroshima i Nagasaki

La memòria dels supervivents de les bombes atòmiques llençades pels Estats Units sobre el Japó fa 65 anys ha quedat perpetuada en l'anomenat "Arxiu de Nagasaki", una iniciativa digital que, amb l'ajuda de Google Maps, ofereix un mapa de la ciutat de Nagasaki en 3D amb fotografies dels supervivents allà on els va sorprendre l'atac i el seu testimoni. La web vol salvaguardar la tràgica experiència del passat i fer-la accessible a les futures generacions, ara que aquests testimonis directes comencen a desaparèixer i la memòria es va esborrant.

Actualitzat
Els supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki, els "hibakusha", són cada vegada menys, i amb ells s'extingeixen els relats de primera mà sobre el que va passar els dies 6 i 9 d'agost del 1945 a Hiroshima i Nagasaki, quan dues bombes atòmiques van destruir lesdues ciutats i van matar desenes de milers de persones. Actualment, els "hibakusha" són prop de 235.000, però la seva mitjana d'edat és de 75 anys i molts arrosseguen malalties per la radiació a què es van veure exposats quan eren nens a causa de les explosions nuclears.

Molts d'ells han dedicat la seva vida a lluitar perquè la massacre no caigui en l'oblit a través de conferències, entrevistes i gires per tot el món per difondre, com a símbols vius de la tragèdia, el seu missatge contra l'armament nuclear. Però tots són avui ancians que es resisteixen que els seus records morin amb ells, cosa que miren d'evitar amb l'ajuda de la tecnologia digital.

A més de l'accés als testimonis, el web permet que qualsevol usuari enviï missatges curts a través de Twitter, mitjançant el "hashtag" #nagasaki0809, que apareixen com un núvol de respostes al mapa.

Internet, l'aliat creixent

Els llocs web dedicats als supervivents dels atacs atòmics s'han multiplicat en els últims anys al Japó, on durant dècades les víctimes van arrossegar l'estigma de la discriminació a causa de la creença que els efectes de la radiació eren contagiosos.

Un dels llocs més emblemàtics que ha fet servir internet per difondre el seu missatge és el Museu de la Pau d'Hiroshima, molt a prop del punt on va esclatar la primera bomba atòmica de la història llençada sobre població civil. Després que l'any 2000 els responsables del centre van mostrar la seva preocupació per la disminució del nombre de visites, van decidir crear un "museu virtual" perquè des de qualsevol punt del món es pogués fer una visita interactiva per les seves instal·lacions. Alguns dels 130.000 relats de supervivents recollits pel centre es poden veure i escoltar en línia, aviat també en castellà.

Anar al contingut