Beirut

Moviments diplomàtics d'última hora per evitar que Estat Islàmic executi un ostatge japonès i un de jordà

Estat Islàmic posa com a condició per no matar-los l'alliberament de Sayida Rishawi, condemnada a mort per un atemptat fallit en un hotel d'Amman, a Jordània

RedaccióActualitzat

En les últimes hores hi ha hagut moviments diplomàtics per intentar evitar que Estat Islàmic compleixi les seves amenaçes i executi dos ostatges més, el periodista japonès Kenji Goto i el pilot de caça jordà Muaz Kasasbeh, capturats pels jihadistes. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha condemnat el nou ultimàtum d'Estat Islàmic si abans de 24 hores no complien les seves exigències.  Demanen l'alliberament de Sayida Rishawi, una extremista detinguda i condemnada a mort a Jordània per un atemptat fallit el 2005.

El cap de govern nipó s'ha declarat indignat i ha reconegut que la situació és extremadament difícil.  Tòquio ha demanat a Jordània que actuï per salvar els ostatges. Estat Islàmic va anunciar dissabte l'execució d'un altre ostatge japonès, Haruna Yukawa.

Mentrestant, a Jordània, dues-centes persones s'han concentrat a favor del pilot capturat.  Els manifestants, que mostraven fotografies del pilot, han corejat consignes contra el govern instant-lo a satisfer les demandes del grup Estat Islàmic. El pilot jordà seria executat juntament amb un ostatge japonès. El seu pare també ha participat en la protesta de pressió al govern jordà, i ha implorat l'alliberament del seu fill.

Els jihadistes posen com a condició l'alliberament d'una dona iraquiana condemnada a mort a Jordània per la seva implicació en un atac en què van morir una cinquantena de persones. Per la seva banda, les autoritats japoneses han viatjat a Jordània per mirar d'afrontar la crisi dels ostatges de manera conjunta. 

El missatge de l'últimàtim

El missatge d'àudio on dóna un ultimàtum de 24 hores, publicat a YouTube, dura un minut i mig. Hi apareix una fotografia de Goro, vestit amb una granota taronja i aguantant una imatge de Kasasbeh, amb la barba pintada.

"Aquest és el meu últim missatge. M'han dit que la barrera de la meva llibertat és només el retard per part de Jordània d'entregar Sayida", diu el periodista japonès en anglès. L'autenticitat de la gravació no ha pogut ser comprovada.

Qui és Sayida Rishawi?

Sayida Rishawi és una extremista iraquiana detinguda a Jordània i condemnada a mort per l'intent d'un atac suïcida en un hotel d'Amman, el 2005. La dona no va arribar a acabar l'acció perquè el cinturó d'explosius que portava va fallar.

"El temp s'esgota ràpid. Ella ha estat presonera una dècada i jo només uns mesos. Un intercanvi ràpid. Ella per mi", afegeix l'ostatge.

"Sisplau, no ens deixeu morir", demana, i afegeix: "Qualsevol estratègia dilatòria" només provocarà la seva mort i la del pilot jordà. "La pilota és al terrat de Jordània", conclou.

Aquesta és la segona suposada gravació d'àudio de Kenji Goto en tres dies. La primera va ser utilitzada pels extremistes per anunciar que el seu company de captiveri, el japonès Haruna Yukawa, havia estat degollat.

Els dos segrestats de nacionalitat japonesa apareixien en un vídeo fa una setmana en el qual Estat Islàmic donava un termini de 72 hores a Tòquio per pagar un rescat de 200 milions de dòlars. Després d'esgotar-se aquest termini, i aparentment sense que el Japó pagués els diners, els segrestadors van canviar d'estratègia i van demanar l'alliberament de Sayida Rishawi.

El perfil dels ostatges

Kenji Goto és un periodista "freelance", de 47 anys, que es va desplaçar al territori sirià controlat per EI a començaments d'octubre per cobrir el conflicte.

El perfil de Haruna Yukawa és més controvertit i ha donat lloc a nombroses conjectures als mitjans nipons. Mai no ha quedat clar què feia Yukawa a Síria, quan va ser segrestat a l'agost, encara que suposadament donava assistència logística a un grup rebel rival d'Estat Islàmic, implicat en la guerra civil siriana.

Per la seva banda, Muaz Kasasbeh va ser capturat pels radicals el 24 de desembre, després que el seu avió es va estavellar a la província siriana d'Al-Raqa, bastió d'EI, quan participava en els bombardejos de la coalició internacional que lideren els Estats Units contra els jihadistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut