Juli, a "Com si fos ahir"
#LaMaratóTV3

Sèries que també trenquen murs: cinc personatges de ficció amb problemes de salut mental

Depressió, esquizofrènia o trastorns de la conducta alimentària són alguns dels problemes de salut mental que s'han pogut veure a les sèries de TV3. La Marató d'aquest any ha reflexionat sobre aquesta realitat

Un espòiler abans de començar: no té res de graciós, ni de "cool", ni de romàntic tenir un trastorn mental. La salut mental no ha estat sempre ben abordada a les sèries i les pel·lícules que s'han emès a la televisió; sovint ho han retratat com quelcom sòrdid, fosc i relacionat amb la violència. Això ha contribuït a l'estigma que tenen els problemes de salut mental.

A TV3, per la nostra part, tradicionalment, hem intentat fer una feina curosa de divulgació i de sensibilització per la normalització a la ficció de trastorns d'aquest tipus. Coincidint amb La Marató dedicada a la salut mental, hem volgut recuperar alguns dels moments de les sèries de TV3 en els quals no s'han banalitzat aquests trastorns i que n'han permès la sensibilització i la fi de l'estigma i el tabú que encara sovint els envolten.

Són diversos els estudis que evidencien que la població diagnosticada de patologies mentals està sotmesa a discriminacions constants per part de la població, sobretot per falta de coneixement. Tot i que ja fa temps que s'està treballant en la reducció de l'estigma, continua sent molta la gent que segueix tenint prejudicis sobre les persones afectades.

Al llarg dels anys, TV3 ha intentat representar alguns d'aquests problemes de salut mental com la depressió, l'ansietat, l'esquizofrènia, el trastorn bipolar o el de conducta alimentària de forma respectuosa i realista, amb l'objectiu de conscienciar al voltant d'aquesta problemàtica tan coneguda, però desconeguda alhora, que afecta una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida.

Avís als nostàlgics! Amb el recull de 5 dels personatges de les nostres sèries mítiques podem arribar a rememorar i redescobrir velles joies de la ficció catalana televisiva que han marcat més d'una joventut; això sí, sempre podeu tornar a veure els capítols a la nostra plataforma de vídeo a la carta.

1. El Juli, de "Com si fos ahir"

El "Com si fos ahir" va revelar fa uns mesos un dels secrets que més volien conèixer els espectadors. Es tracta de la història que hi ha al darrere del personatge del Juli, interpretat per l'actor Aleix Melé, un professor que manté una relació amb l'Anna.

El Juli evitava quedar-se a casa de la noia i es prenia diverses pastilles. Finalment es va desvelar què li passava: té esquizofrènia. El mateix personatge explica com va començar tot a partir d'un brot psicòtic durant una època de molt estrès, alcohol i drogues. Va començar a notar que tenia idees molt estranyes, a sentir veus a través del telèfon mòbil... fins arribar a patir deliris que el van dur a l'ingrés en un centre psiquiàtric.


 

2. Cristina, de "Polseres vermelles"

Es van posar una polsera vermella com a símbol d'amistat i van aconseguir demostrar que, fins i tot en els pitjors moments, la força de la vida els faria tirar endavant. És la filosofia de "Polseres vermelles".

La Cris era una de les "polseres": molt amiga del Lleó, li feia costat durant el seu tractament contra el càncer, fins que ell li demana que segueixi el seu camí. El personatge de la Cristina de "Polseres vermelles" té un trastorn alimentari, i està ingressada a l'hospital per aquest motiu. Quan la infermera li mira la boca per veure si s'ha pres la pastilla i planta una cadira davant seu per veure si s'ho menja tot, s'escandalitza: "Ara estàs a la primera divisió de l'anorèxia". 

 

3. La Roser, de "Ventdelplà"

La Roser (interpretada per l'actriu Rosa Vila) és amiga de la Teresa Clarís, interpretada per l'Emma Vilarasau, i la protagonista de "Ventdelplà". A la ficció té una depressió que comença amb ansietat. La sèrie mostra que la depressió és molt més que estar baix de moral. La majoria de persones experimenten tristesa de tant en tant, però en algunes ocasions aquests sentiments no desapareixen i s'acompanyen d'altres símptomes que provoquen malestar o dificultats per desenvolupar una vida quotidiana.

 

4 i 5. L'Ivan Blasco i en Gerard, de "Merlí"

L'Ivan (interpretat pel Pau Poch) està matriculat a primer de batxillerat, amb els altres companys de "Merlí". Tot i això, es passa els dies tancat al seu pis. No s'atreveix a trepitjar el carrer. L'exterior s'ha convertit en un perill per a ell i passa els dies a casa, on conviu amb la Míriam, la seva mare, amb qui té un gran vincle emocional.

Se sent decebut i completament desconnectat de la societat que l'envolta. No es canvia gaire de roba, no es talla els cabells, no es renta i no vol saber res de ningú. L'Ivan té agorafòbia, que és la por dels espais oberts. 


L'altre personatge de "Merlí" és en Gerard, interpretat per Marcos Franz. És un insatisfet divertit que no té problemes per fer amistats, no és especialment tímid. 

En la tercera i última temporada de la sèrie, les seves sortides animen la classe i es fa molt amic d'en Joan. Passa una mica de tot i comença a fumar porros. El consum excessiu li provoca un brot psicòtic induït pel cànnabis.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut