PRÒXIMAMENT

"Paper mullat"

A Espanya, un de cada tres nens està sota el risc de pobresa o exclusió social, i la inversió pública en protecció de la infància està molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea

A "Sense ficció" donem veu als infants que, amb les seves experiències personals, denuncien la vulneració dels seus drets recollits a la Convenció sobre els Drets dels Infants, de la qual ara se celebra el 30 aniversari.

Al món hi ha més de 200 milions de nens i nenes que no estan registrats, no tenen nacionalitat, no existeixen. Són infants que deambulen per mercats i abocadors de les grans ciutats d'Àfrica i Àsia, sense família i sense cap dret; exposats al control de màfies que els utilitzen per treballar, per prostituir-los o per vendre'n els òrgans.

Ho denuncien les ONGs i se'n fan ressò les Nacions Unides, que ara celebren el 30 aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, firmada per pràcticament tots els països del món.

Un dels drets principals és el d'estar inscrit en un registre, rebre un nom i adquirir una nacionalitat.

A Espanya, un de cada tres nens està sota el risc de pobresa o exclusió social, i la inversió pública en protecció de la infància està molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea.

Aquest documental, "Paper mullat", posa en evidència l'incompliment dels estats dels seus compromisos adquirits amb la signatura de la Convenció. Famílies amb nens i nenes que han de viure al carrer perquè no poden permetre's pagar un lloguer, i les administracions són incapaces de donar-los una solució, com és la seva obligació.

Barris a les grans ciutats catalanes on les circumstàncies de pobresa extrema retallen les esperances de vida dels infants i limiten les seves possibilitats educatives. Zones on els menors s'han de quedar a casa perquè no tenen on anar. Són els coneguts com a "nens i nenes de la clau", que es passen el temps lliure a casa veient la televisió.

Infants que creixen obesos per culpa de la mala alimentació i desnodrits perquè no tenen assegurat un àpat al dia.

Al seu voltant, centenars de militants socials i ONGs es fan càrrec de suplir les mancances de les administracions en un moment que la pobresa empeny per quedar-se enquistada en àmplies capes de la societat catalana i a les portes d'una anunciada nova crisi que farà ploure sobre mullat.

Un documental d'Albert Elfa i Ricard Belis
Producció: Ruth Llòria
Imatge: Marc Durà

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut