El disc

Lletra i Música:
Lletra:
Música:
Canta:
  1. © by Rolf U. Lovland / Brendan Graham Adapt: Xasqui Ten. Universal Music Publishing AB / Peermusic LTD

    Des que el productor David Foster el va apadrinar als disset anys i el va fer debutar acompanyant Céline Dion a la cerimònia dels Grammy del 1999, Josh Groban ha venut més de 24 milions de discos. Aquest baríton nord-americà és l'artífex de la gran popularitat de "You raise me up" –basada en una tonada tradicional irlandesa–: la va interpretar a la final d'una Super Bowl que va tenir 144 milions d'espectadors.

    L'Escolania de Montserrat, formada actualment per una cinquantena de nois de nou a catorze anys, és una de les escoles de música més antigues d'Europa, està avui present en plataformes com YouTube.

    El sabadellenc Sergio Dalma, que va debutar en disc posant veu al poeta libanès Khalil Gibran, ha venut més de 100.000 còpies del seu últim treball, "Vía Dalma". En record del monjo de Montserrat, Josep Maria Cardona.
  2. Adaptació: Joan Masdeu. "Livin' thing" © by Jeff Line. Walt Disney M

    Malgrat que no apareixia en els crèdits, Suzi Quatro (se'n recorden, de la noia vestida de cuir de "Can the can"?) assegura que la seva germana Patty és la responsable de les veus més agudes que sonen a "Livin' thing" (1976), un dels grans clàssics de la banda de Jeff Lynne, l'Electric Light Orchestra, més coneguda com a ELO. La introducció del tema, amb violins, cel·los i trompetes, continua sent un dels moments més celebrats de la història del pop.
    El reusenc Joan Masdéu ja va col·laborar en el CD de La Marató en una etapa anterior. Aquell cop va ser amb Whiskyn's, la seva banda de sempre. Ara, ja en solitari i amb disc de debut publicat enguany –"Casa murada"–, en Joan hi torna amb la seva sentida personalitat vocal.
  3. © by Gold / Mertens / Lloyd / Adapt: Jordi Campoy Rolf Budde Musikverlag Gmbh (Ediciones Musicales Clipper's)

    Alphaville van sorgir en plena febre del pop de sintetitzadors, a principis dels vuitanta, provinents d'un col·lectiu berlinès que experimentava amb l'art multimèdia. L'èxit els va arribar de manera inesperada amb el primer disc, que incloïa el tema "Forever young". De fet, aquest era el nom originari del grup, que va decidir canviar precipitadament per un nom de pel·lícula que homenatja el cineasta francès Jean-Luc Godard.

    Han passat més d'una dotzena d'anys des que Ana Torroja va estrenar la seva carrera com a solista i, tot i això, encara és difícil dissociar el seu nom de l'univers creatiu dels germans Cano. És el pes inexorable del cançoner de Mecano lligat al ressò de la seva veu fràgil i inconfusible.
  4. © by Daniel Martín García/ Adapt: Xasqui Ten / Ángel Lacalle Warner/Chappell Music Spain, S.A.

    "Por ti" és el tema que tanca el disc més venut d'El Canto del Loco, que amb l'edició de "Zapatillas" (2005) estrenava un cicle d'aportacions solidàries; aquell cop la causa van ser els damnificats del tsunami a Tailàndia i l'any següent van col·laborar en el disc de La Marató. Aquests últims mesos han aparegut els primers treballs en solitari dels dos cosins que apuntalen la banda, Dani Martín i David Otero.
    Els garrotxins Teràpia de Shock s'han convertit en el grup de pop rock català de referència de la canalla gràcies a la seva participació musical a la sèrie de TV3 "Polseres vermelles". El seu nou disc es titula "Escapa't amb mi".
  5. © by Bobby Hebb/ Adapt: Joan Masdeu (2011) Portable Music Co. Inc. / Campbell Connelly & Co. Ltd / UME International. All Rights Reserved. International Copyright Secured

    Poques cançons s'han versionat tant com "Sunny", de la qual circulen llistes amb més de 800 artistes referenciats. I moltes menys amaguen una història tan colpidora darrere d'un text exultant d'optimisme. Bobby Hebb la va escriure l'endemà de la mort de J. F. Kennedy i de l'assassinat a ganivetades del seu germà en un club de Nashville. Com a teràpia, Bobby va compondre aquesta postal que anhela l'arribada del bon temps.

    Tot és de color pastel al voltant de The Pepper Pots. El seu gust refinat per l'estètica sixties i la passió pels ritmes rocksteady jamaicans que ballava la joventut britànica del moment, els han dut a liderar aquest revival a casa nostra i a passejar-lo amb convicció pels escenaris japonesos i nord-americans.
  6. © by Mercury, Frederick/ Taylor, Roger Andrew / Deacon, John Richard/ Adaptador: Jordi Campoy Queen Music Ltd

    Brian May va escriure "The show must go on" a les acaballes de la vida de Freddie Mercury, que ni tan sols va poder arribar a participar en el videoclip. Amb el temps s'ha convertit en una mena d'himne del "show business", en una reafirmació orgullosa de l'esperit firaire dels músics. El missatge: tirar endavant amb les botes posades fins al més enllà. El single de "The show must go on" va ser l'últim publicat en vida de Mercury, el líder de Queen.

    La neboda de Paco de Lucía, Malú, es va estrenar discogràficament ben apadrinada per Alejandro Sanz i amb tan sols setze anys. El seu últim treball es titula "Guerra fría", del qual s'han venut més de 100.000 còpies.
  7. © by Will Jennings /Steve Winwood. Adapt: Xasqui Ten. Blue Sky Rider Songs / Irving Music, Inc. (Universal Music Publishing SL) / WB MUSIC CORP (Warner/Chappell Music Spain, S.A.)

    Steve Winwood va bregar com a teclista en els clubs de jazz londinencs de mitjans dels seixanta. Les seves aportacions a The Spencer Davis Group, Traffic i Blind Faith el van situar ben aviat a l'olimp del rock. Després d'una llarga temporada retirat en una granja i acceptant feines eventuals com a músic d'estudi, el 1981 va publicar en solitari la cèlebre "While you see a chance", una paràbola sobra la força d'esperit que requereix el fet d'estimar.

    Després de donar-se a conèixer amb Rodamons, Èric Vinaixa decideix portar a la pràctica aquest concepte i emprèn un seguit de viatges, guitarra a coll, per actuar en llocs tan diferents com Tòquio, Praga o Cienfuegos. Al desembre del 2010 va presentar el primer disc en solitari, "La famosa gemma de Galveston".
  8. © by Young / Vandenberg / Adapt: Marc Parrot J ALBERT AND SON PTY LTD (Ediciones Musicales Clipper's)

    Tot i que aquí el seu nom és menys recognoscible que la tornada del seu èxit internacional "Love is in the air", del 1978, aleshores John Paul Young ja tenia molt de prestigi artístic a Austràlia, on havia participat en la versió local de l'òpera rock "Jesus Christ Superstar". A més de ser melodia recurrent en un grapat de sèries i de films, aquest tema s'ha convertit en un himne d'estadi. Solen cantar-lo a tot drap els seguidors del Dundee United, de la Premier League escocesa.

    El grup de rumba fusió La Pegatina va decidir regalar per internet les seves primeres gravacions. Això i la seva activitat constant en mitjans socials els ha garantit una legió de seguidors que els han permès actuar en una dotzena de països.
  9. © by Nuno Bettencourt / Gary F. Cherone. Adapt.: Marc Parrot. Color Me Blind Music ( Universal Music Publishing SL)

    Si hi ha una tornada que no pot faltar a cap disc recopilatori amb un reclam del tipus "Les millors balades de la història", aquesta és sens dubte la de "More than words". La roda d'acords d'aquest clàssic dels Extreme és tan popular entre els músics de heavy que algunes botigues d'instruments han arribat a penjar cartells per demanar que els clients no provin les guitarres mirant de tocar aquesta cançó. Els dependents s'enfilaven per les parets de sentir-la tant cada dia.

    Ha estat, sens dubte, una de les sensacions musicals de l'any, i això que parlem de jazz. Però és que el talent de la joveníssima Andrea Motis –veu, trompeta, saxo...– i la mestria de Joan Chamorro –al capdavant de la Sant Andreu Jazz Band– han seduït a tothom que ha tingut l'oportunitat de sentir-los i veure'ls actuar.
  10. © by Lennon, John Winston / Adapt.: Jordi Campoy Boada Lenono Music

    Quin contrasentit que s'acabi el camí en el moment de reprendre la marxa. Aquesta sensació amarga de final sobtat anirà sempre lligada a la història de "(Just like) Starting over". Després d'una llarga temporada dedicat pràcticament a fer tan sols de pare i de marit, John Lennon va retornar el Nadal del 1980 amb aquesta peça inspirada en un fragment de "Don't worry baby", dels Beach Boys, la més coneguda del seu disc pòstum "Double fantasy".

    La Iaia és una de les bandes més actives i amb més seguidors de l'última fornada de grups en la línia del folk pop costumista. Aquests osonencs van guanyar el Premi Enderrock al grup revelació del 2001 i ja s'han estrenat amb el disc "Les ratlles del banyador".
  11. EL TESTAMENT D'AMELIA © 1964 by Miguel Llobet - Union Musical Ediciones, S. L., Madrid (Spain) All Rights Reserved. International Copyright Secured. L'HEREU RIERA (popular). PER TU PLORO (José Maréa Ventura Casas)

    Pep Ventura, introductor de la tenora a les cobles, va compondre "Per tu ploro" en record de la seva esposa. La partitura es va estrenar a Cabanes el 1875 i un parell de mesos després moria "el pare de la sardana". La llegenda de "L'hereu Riera" va lligada a la població de Caldes de Malavella i a una dansa que es fa al voltant d'un got de vi coronat amb dos bastons en forma de creu. El romanç tradicional "El testament d'Amèlia" narra l'enverinada relació entre una mare i una filla per aconseguir l'amor del mateix home.

    Que Sílvia Pérez Cruz canta com els àngels ho sabem tots. Quan la gironina es fa seva una bona peça musical –sigui jazz, bolero, fandango...– aconsegueix fer-te pensar que no havies sentit mai aquesta obra amb tota l'essència i puresa. Aquesta és la força interpretativa d'una de les nostres artistes amb més projecció internacional.
  12. © by Rob Hyman/Cindi Lauper-Adpt.: Marc Parrot DUB NOTES/WB MUSIC CORP (Warner/Chappell Music Spain, S.A.) / Rella Music Corp

    Tot i haver projectat inicialment una imatge de Pippi Langstrump esbojarrada i superficial, Cyndi Lauper va començar ben aviat a tocar temes que parlaven d'abusos, de discriminació, de pobresa... En el seu segon àlbum, "True colors" (1984), hi destacava un cant a la confiança i les crisis de parella: "Time after time". Era una balada exquisida que va cridar l'atenció del llavors sexagenari jazzman Miles Davis, que en va gravar una versió instrumental.

    Sota la direcció del músic i productor Robin Reyes, a mitjans de la dècada dels noranta es va crear a Barcelona l'orquestra Salsa de Reyes, un combo de vocalistes, músics i ballarins originaris de Cuba que es defineixen com "la veritable monarquia del sabor".
  13. © by Bacharach / David / Casa David LP / Blue Seas Music Inc (Ediciones Musicales Clipper's)

    Hi ha una escena de la pel·lícula "La boda del meu millor amic" en què Julia Roberts, Cameron Diaz i Rupert Everett improvisen una memorable versió a cappella de sobretaula d'"I say a little prayer". Aquesta divertida seqüència coral va fer reviscolar a finals dels noranta la partitura que va escriure Burt Bacharach per a Dionne Warwick l'any 1966, però que va popularitzar Aretha Franklin.

    Raphael és un dels tres artistes internacionals guardonats amb un disc d'urani. El de Linares comparteix aquest honor amb Michael Jackson i Queen.
  14. © by John Bettis/Albert Hammond/ Adapt: Xasqui Ten. WB MUSIC CORP (Warner/Chappell Music Spain, S.A.) / Albert Hammond Music

    L'encàrrec de la partitura que li van fer a John Hammond ja especificava que el missatge de la cançó havia d'enaltir l'esperit de superació propi de les competicions esportives. I el noi de Gibraltar la va clavar. "One moment in time" es va publicar al disc dels Jocs Olímpics de Seül del 1988, interpretada per Whitney Houston. El videoclip de la cançó recull explícitament aquesta estreta relació amb l'esdeveniment a partir d'un muntatge d'imatges de grans moments olímpics.

    La veu de la mallorquina Nia està experimentada en la recreació de peces d'ànima negra: gospel, rhythm and blues, soul, jazz... Ha col·laborat en enregistraments del DJ Kiko Navarro i David Santamaría mentre prepara el seu projecte personal.
  15. Billy Steinberg, Tom Kelly/ Adapt. by Joan Masdeu) © 2011 by Sony ATV Tunes LLC. Catalonian Version of "True colours" © Copyright 1986 Sony/ATV Tunes LLC.

    Quan va esclatar el primer èxit de Cyndi Lauper (Nova York, 1953), la seva imatge estrafolària resultava tant o més impactant que la seva personalíssima veu de mezzosoprano. Des de llavors ha plogut molt i ella segueix donant la nota: aquest mateix any, a l'aeroport de Buenos Aires, va calmar els ànims dels passatgers d'un vol cancel·lat cantant a pèl per megafonia. Dotzenes de mòbils en van deixar testimoni a YouTube.

    Antic company de classe de Fernando Alonso, de Melendi sabem també que és un apassionat de l'esport rei (recorden "Me gusta el fútbol"?) però no tant del món del motor, que li ha donat més d'un disgust. En canvi, el ciclisme el va ajudar a donar-se a conèixer amb la sintonia de la Vuelta.
  16. © by Bryan Adams / Robert J. Lange / Michael Kamen. Adapt : Jan Masdeu. Almo Music Corp. / 2855 Music (Universal Music Publishing) / Miracle Creek Music Inc / Fintage Publishing Bv

    L'associació artística entre el cineasta Michael Kamen i el canadenc Bryan Adams va començar amb tan bon peu que van decidir allargar-la durant tres films èpics més. La banda sonora de "Robin Hood: príncep dels lladres" (amb Kevin Costner de protagonista) va guanyar un Grammy el 1992, i el tema central, "Everything I do, I do it for you", va batre el rècord de permanència a les llistes d'èxit britàniques: s'hi va instal·lar durant setze setmanes seguides.

    Després d'algunes aventures amb el dance, la barcelonina Lidia Guevara ha enfilat una nova etapa amb "Memoria de elefante", un disc finançat amb les aportacions econòmiques dels seus seguidors des de la plataforma per a nous talents Apadrina un Artista.
  17. © by Crenshaw, Marshall Howard / Adapt.: Toni Ten Belwin Mills Publishing Corp / H M C Music

    Si heu vist la pel·lícula "La bamba" potser recordeu que hi surt un èmul de Buddy Holly. Doncs aquest és el paper que li va tocar fer a Marshall Crenshaw, un guitarrista esquifit de Detroit que no solia contractar ningú més alt que ell per a la seva banda d'acompanyament. El seu gran èxit "Someday, someway" (1981) es va popularitzar aquí gràcies a un anunci de cervesa. Que què se n'ha fet, de Crenshaw? Doncs ara presenta el seu propi programa de ràdio a la WFUV 90.7 FM de Nova York.

    L'alellenc Narcís Perich és un dels músics més hiperactius de l'escena catalana. Amb el seu grup, La Caravana de la Bona Sort, ha actuat de franc pels carrers de les 41 comarques catalanes. Per la seva banda, els lleidatans Hewel es van estrenar ara fa un any amb un disc consistent titulat "Desig".
  18. L'aspecte innovador del disc de La Marató 2011 s'ha basat en l'esperit col·laborador i creatiu de molta gent. La cançó "Teixit humà" és el resultat de l'aportació de més de 300 pistes musicals i de la recepció de 700 lletres inspirades en el tema d'aquesta edició, un autèntic banc de sons. Amb tot el trencaclosques de donacions, el productor Marc Parrot ha confegit una balada que reafirma el sentit participatiu de La Marató, que és cosa de tots!
  19. By Giuseppe Verdi / Adapt.: Toni Ten

    "Libiamo ne'lieti calici" és un dels passatges d'òpera més populars de tots els temps. Conegut també com "el brindis" de "La traviata", està incl&orgave;s en el primer acte d'aquesta obra. Remet al moment en què el jove Alfredo convida a beure els presents al saló de casa de la seva enamorada Violetta: "En el món tot és bogeria i la resta és plaer." Giuseppe Verdi es va inspirar en la novel·la "La dama de les camèlies", de Dumas, i l'òpera es va estrenar a Venècia el 1853.

    Al barceloní Sergi Albert, l'hem vist damunt de l'escenari en obres de teatre i musicals com "Mar i cel", "La bella y la bestia" o "Spamalot". L'altra part del duet correspon a la gran veu de Momo Ballesteros en el paper de Violetta.
  20. Autor: Josep M. Bardagí / © Control

    Always Drinking Marching Band és un col·lectiu de músics, clowns i artistes multidisciplinaris nascut a Gràcia el 1997 que es dedica a la xaranga de carrer. Aquest any són els responsables d'executar la sintonia de La Marató. La partitura original de Josep Maria Bardagí, en edicions anteriors, l'han interpretada Jofre Bardagí, Llibert Fortuny, Marc Parrot, Toni i Xasqui Ten i l'Ensemble Taller de Músics.

Aquest és el vintè any de La Marató de TV3 i, per celebrar-ho, el disc tindrà també 20 cançons. El diumenge 11 de desembre serà l'únic dia que el disc es posarà a la venda amb la premsa del país.

Com en cada edició, hi ha artistes de tots els àmbits, que donen sentit i veu a les cançons. Cal destacar-los a tots, i d'una manera especial aquells que han cantat per primera vegada en català com Raphael, Malú, Ana Torroja, Melendi, Salsa de Reyes, Andrea Motis & Joan Chamorro Group i The Pepper Potts.

Les produccions i mescles musicals van a càrrec de Grabaciones Silvestres, Ten Productions i Aurha Studios. Són 16 cançons i la sintonia de La Marató, una partitura original que ens va llegar Josep M. Bardagí, i que aquest any rep el tractament dels productors Toni i Xasqui Ten.

Una gran novetat és la participació del cor de l'Escolania de Montserrat que ha enregistrat per primera vegada una cançó de gènere pop, juntament amb Sergio Dalma i el cor de la Capella de Música de Montserrat al mateix monestir. A més, serà la banda sonora de l'espot de La Marató de TV3 que té com a eslògan: "Quan acaba una vida, en comencen sis".

També destaca la cançó col·lectiva titulada "Teixit humà", que s'ha compost a partir del projecte Banc de Sons. Tothom ha tingut la possibilitat de participar-hi aportant lletres i músiques, i hi han col·laborat més de mil persones.

La producció musical va a càrrec de Marc Parrot, els germans Toni i Txasqui Ten i Jordi Cubino.

La recaptació que s'obtindrà aquest any es destinarà al finançament de projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre trasplantaments i regeneració d'òrgans i teixits.

VÍDEOS RELACIONATS
NOTÍCIES RELACIONADES
ELS DISCS DE LES ALTRES EDICIONS
Anar al contingut